Utsikt til horisonten

Utsikt til horisonten

Larvik er en av få norske byer med direkte havutsikt - ut i horisonten. Hva gjør utsikt med oss som mennesker?

– Mennesket er ubevisst styrt av jakten på noe vakkert, noe som gir ro. Dette sier fag- og utviklingsansvarlig Lasse Eriksen ved Farris Bad.

Lasse er opptatt av å vekke alle sanser og mener synet av horisonten har en helt spesiell virkning på mennesker.

– Hver morgen, når jeg kommer inn av disse dørene her på Farris Bad, får jeg den samme wow-opplevelsen som gjestene våre.

– For det er nettopp det de sier. Ja, selv mennesker som har ordet i sin makt. Selv mennesker som har vært verden rundt. Mennesker som har sort belte i spa. De finner ikke på noe annet å si enn...wow!

Isbadingplusfarrisplusbad
Lasse Eriksen var en av ildsjelene bak NM i isbading som lenge ble arrangert på batteristranda i Larvik. Her fra rekordforsøket i 2015. Foto: Jørgen Steffensen

Kroppens egen pokal

Mye skyldes utsikten. Arkitektbyrået Halvorsen & Reine tenkte selvsagt på det. At bygget skulle svare til den horisontale linjen mot Danmark. Visjonen bak arkitekturen lød: - Blikket ditt skal sendes mot lyset.

Det er nettopp det Lasse gjør. Han legger håret bak ørene og hviler blikket på Skagerak:

– En dag her er som ha en ukes ferie, når kroppen opplever dette reagerer den med å premiere deg.

Premier i Lasses verden handler ikke om materielle goder. Ikke pokaler eller medaljer. Det handler om hormoner. Positive hormoner som dopamin og endorfiner. Når disse sendes ut er det med et håp om at kropp og sinn skal få oppleve det samme igjen, og igjen. Det er også mye derfor vi får dårlig samvittighet hvis vi trosser kroppens signaler og ikke gjentar handlingen, ikke følger opp.

– Ja, jeg vet jeg burde ut, sier vi til oss selv. Ja, jeg vet at det er sunt å isbade. Ja, jeg vet at det er sunt med frisk luft. Ja, jeg vet at det er bra å trene.

Unnskyldningene er så mange, så pompøse, at vi nesten sprekker. Men den eneste vi lurer er oss selv. Vår egen kropp. Hele sanseapparatet holdes for narr. Ikke sjeldent forklarer vi oss med at gode opplevelser koster.

LASSES TIPS FOR Å SENKE SKULDRENE I LARVIK

  • Sett deg ned - se utover i horisonten fra Indre havn
  • Ta et havbad
  • Stopp opp - Les diktene i Poesiparken
  • Løft blikket 
  • Bruk elementene: havet, sjølufta, bøkeskogen.

Havets helsegevinst

– Koster? Spør Lasse Eriksen. – Ingenting er vel så deilig som å ligge på et svaberg, det er jo helt gratis! Det er også gratis å hvile øynene på horisonten og det er gratis å dyppe sitt legeme i det våte element.

Selv er Lasse ingen sommerbader. Til det er havet for kaldt. Men om vinteren, da tar han gjerne et morgenbad. Det virker paradoksalt, men er det ikke. Bader du om sommeren er det for å nyte og kjøle deg ned. Bader du om vinteren er det for energien og gleden. Ikke bare det:

– Ta tiden tilbake, påstår Lasse og peker på et pussig poeng: Når du dypper deg i vann som holder 2 – 3 grader, er plutselig 10 sekunder lang tid! Klokka kan ikke gå fort nok.

Du blir dratt ut av deg selv, du får en utrolig tilstedeværelse hvor himmelen blir blåere, havet blir klarere og alle bekymringer er som vasket vekk. Du føler deg bedre!

LK Profil 22 124
Farris bad med Batteristranda i forkant

Rom med utsikt

Noen ganger holder det likevel med å bare se utover bølgene. En legerapport skrevet av den tyske legen Roger S. Ulrich, ” View trought a window” (1984), viser at god utsikt gjør oss friske.

I løpet av en ti års periode, studerte han rehabiliteringsperioden til pasienter. Resultatene var klare: De pasientene som hadde rom med utsikt, ble fortere friske og fikk dertil færre postoperative problemer. Ikke bare påvirket utsikten de syke, også pleierne og legene trivdes bedre i rom med god utsikt.

Lasse Eriksen er ikke i tvil:

– Helsegevinsten av en fin utsikt er så stor, ja man blir friskere av det, sterkere av det!

X0A6812
INDRE HAVN, LARVIK: Ingenting å si på utsikten