Derfor elsker vi Bøkeskogen
Flere bruker ordet «magisk». Andre bruker beskrivelsen «sjelden» og «fredelig». De aller fleste i Larvik har et forhold til Bøkeskogen - men også mennesker fra andre byer oppsøker byen vår jevnlig for å oppleve en av våre stolte naturperler.
For noen år siden ble Bøkeskogen også spesifikt nevnt som en anbefaling hos en av verdens mest kjente reiselivsguider, Lonely Planet.
«Denne fantastiske grønne lungen med utsikt over Larvik er Norges største og verdens nordligste bøkeskog. Den er gjennomkrysset av turstier, fra 2,6 km til 10 km i lengde. Det er en praktfull utsikt over Farrisvannet fra det nordvestlige hjørnet.», skrev Lonely Planet.
Med sine 300 mål - som tilsvarer rundt 42 fotballbaner i størrelse - tilfredsstiller Bøkeskogen en rekke behov for Larviks innbyggere. Ikke bare er det et yndet område for trening, aktivitet og folkehelse - det er også et naturlig samlingspunkt til hverdag og fest.
Leif Werner, som er leder av Bøkeskogutvalget, sier han er både stolt av og glad i Bøkeskogen.
– Den er viktig for byen med tanke på helse også. Selv er jeg midt i 70-årene, og du ser mange på min alder som bruker den mye. Det er noe av det viktigste med hele Bøkeskogen.
– Hva bruker du den til selv?
– Som de fleste andre, vil jeg anta. Jeg går mange turer, og sist søndag hadde jeg med barnebarnet mitt. Jeg satt og koste meg mens han fløy rundt og lekte. Bøkeskogen er et sosialt treffpunkt som er kjempeviktig for veldig mange, se bare hvordan det er på Bøkekroa, sier Werner.
Nylig hadde han også med seg en større gruppe av venner og kjente til Bøkeskogen, til et årlig treff for gjengen.
– Blant annet en gjeng med sandefjordinger som jeg gikk sammen med på skolen. Selv der var det mange som aldri hadde vært i Bøkeskogen før, og de ble kjempebegeistret, alle sammen, sier Werner.
Hva er det med Bøkeskogen som gjør inntrykk på folk? Og som gjør stedet til en attraksjon for både Larviks innbyggere, og for tilreisende?
Vi sjekket med tilfeldig forbipasserende på stiene rundt om i Bøkeskogen, og stilte de samme to spørsmålene:
1.Hva er ditt forhold til Bøkeskogen?
2.Hvordan ville du beskrevet Bøkeskogen til noen som aldri hadde vært her før?
SIMONE BERG (34) OG LENE STØRSETH (44)
– Jeg har alltid hatt et forhold til Bøkeskogen med tanke på 17.mai. Det er så grønt og fint her, men veldig fint om høsten også. Det er veldig mange fine stier og områder, sier Simone.
– Hvis du skulle fortelle om Bøkeskogen til noen som aldri hadde sett den, hva ville du sagt?
– At den er litt magisk, på et vis. Det er ikke mange som har en så stor bøkeskog, det er bare her i Larvik. Og den er fin i alle slags årstider. Også på vinteren, når det ikke er blader på trærne, sier de to.
JEANETTE MOE (53) OG MARIANNE BOYE (55)
De to venninnene bor i henholdsvis Kvelde og Sandefjord, men liker å dra inn til Larvik for å gå tur med hundene i Bøkeskogen.
– Bøkeskogen er et flott turområde. Vi liker noen nye ruter, og her er det massevis. Kilometervis, sier de to.
Jeanette sier hun har gått turer og jogget i Bøkeskogen siden hun var jentunge.
– Nå tar jeg turen fra Kvelde, for bikkja elsker også Bøkeskogen. Man blir liksom ikke lei. Se rundt deg, da. Når man kommer ned til Farris og det åpner seg…
– Hvordan selger dere inn Bøkeskogen til noen som aldri har vært her før?
– Oi, hva skal vi si? Det er løyper for alle. Du kan gå korte løyper, lange løyper, du kan bade, spise på Bøkekroa. Det passer for gamle og unge, små og store, folk i rullestol, og det er lett å parkere!
ANDERS MEUM (31)
– Jeg er fra Sandefjord. Jeg og bikkja går tur her ofte, og bader i Farris. Vi går gjerne 6-kilometersløypa.
– Hva ville vært ditt innsalg av Bøkeskogen?
– Dette er en sjelden og fin skog, med fine turmuligheter og bademuligheter. Helt nydelig.
Historien om Bøkeskogen:
12000 - 13000 år siden: Raet dannet under istiden. Lå under havet.
9400 år siden: Raet stakk opp av havet
8000 -10000 år siden: Steinalderen. Spor etter boplasser
700 e. kr: Bøken ble innført fra Danmark av
vikinger
1696: Laurvig Grevskab, grev Ulrik Fredrik Gyldenløwe, anla allé i Bøkeskogen. Bøkeskogen ble byens populære parklignende område.
1817: Bøkeskogen ble solgt av Kong Fredrik til lokale interessenter
1835: Treschow kjøpte grevskapet
1883: Kammerherre Fritz Wilhelm Treschow tilbød staten å overta Bøkeskogen.
17.mai 1884: Kong Oscar 2 godtok tilbudet. Bøkeskogen ble lystskov for Laurvig. Dette var Norges første offentlige naturverntiltak.
1980: Skogen ble ytterligere fredet som landskapsvernområde. Bøkeskogen var dermed bevart til det beste for Larviks befolkning.
(Kilde: Bøkeskogutvalget v/Leif Werner)
TIRI VATAKER (31) OG ODA MOEN (31)
– Jeg har alltid feiret 17.mai her, og i senere tid har jeg gått mye turer og brukt området til trening. Det er veldig fint å trille tur med barnevogn her, sier Tiri.
– Det er veldig fint med et turområde som ligger så sentralt i byen, sier Oda.
– Bøkeskogen er veldig luftig og et godt rekreasjonsområde. Uten vogn er den røde løypa veldig fin. Ikke er det så mye folk, og landskapet er veldig variert, sier de to.
JEANETTE SKARREBO (49) OG LINDA FURUHAUG (47)
Duoen fra Stokke la turen innom Bøkeskogen i forbindelse med at Jeanette - som driver et utested i Tønsberg - hentet varer på Farris-fabrikken i byen.
– Og da hentet jeg min kusine Linda og tok henne med i Bøkeskogen samtidig, for hun hadde ikke vært her før! Jeg synes det er veldig fint her, med mange alternative ruter og mulighet til å gå på kryss og tvers. Det er mange spennende lukter for bikkjene, som koser seg veldig her. Og den kroa er midt i blinken! Den oppdaget jeg først i dag, sier Jeanette.
– Vi var så sultne, og så kom det plutselig en åpenbaring rett foran oss, ler Linda.
– Hvis dere skulle fortalt om Bøkeskogen til noen som aldri hadde vært her før, hva ville dere sagt?
– At det er en magisk plass, egentlig. Det er utrolig deilig og behagelig å gå her. Fredelig, sier de to.
ELLEN HOLBEIN (86)
– Mitt forhold til Bøkeskogen har vært meget godt siden jeg var barn. Vi bodde på Torstrand da jeg var liten, og hver søndag dro vi opp til Bøkeskogen klokka 09 til frokost. Nå har jeg flyttet til byen, og da bruker jeg Bøkeskogen mye til turer. Jeg går inn til Padlehytta ved Farris, og tar meg kanskje en kaffe og is på Bøkekroa.
– Hvordan beskriver du Bøkeskogen til noen som aldri har vært her før?
– Jeg ville kanskje sagt noe sånn som at det er Larviks hjerte. For vi kunne ikke vært foruten. Rundt om i landet er det mange som vet at det ligger en stor bøkeskog her.