Innsikt om utsikt

Innsikt om utsikt

Havutsikt er knyttet til en rekke store følelser, mener eiendomsmegler Rune Holmefjord Jacobsen

– Jeg er oppvokst i indre Arna, i Bergen kommune, og der hadde vi ikke havutsikt, men likevel kjente jeg en ubevisst tiltrekning. I 2006 tok Rune Holmefjord Jakobsen, med seg familien og flyttet fra Oslo til Larvik. Det var havet han styrte mot. 

Når privatpersonen Rune snakker, gir havutsikten bomessige kvaliteter. Adressen er Kløfta 10 Solstad, 3292 Stavern. Her vender en fjerdedel av stua ut mot Larviksfjorden. Det er Larvik sentrum mot nord og Svenner fyr mot sør. Danmark er bak horisonten. Hva investering gjelder, mener eieren likevel at eiendommen ikke er like attraktiv: – Det ville vært mer økonomisk lurt om vi ble boende, der hvor vi først flyttet, nemlig på Risøya i Stavern, - helt nede ved strandkanten.

BOLIG I LARVIK

  • Gjennomsnittlig kvadratmeterpris - 23950 kroner
  • Noe mer her
  • Noe mer her

Levende maleri

Familien valgte likevel å flytte bort fra strandkanten og opp på Solstad. De to jentene var den gang i trehjulssykkelalderen og eiendommen som lå i enden av en blindvei, var trygg og god. Veien var kort til barnehage og skole. De voksne falt også for utsikten.

– Utsikten ble et blikkfang og en bonus for oss, sier Rune som innrømmer at åpenheten mot havet faktisk gir mer enn han først var klar over. – Det er som et levende bilde, endrer seg flere ganger om dagen og jeg kan ikke se meg lei.

Direkte havutsikt, eller bare et gløtt

Rune H. Jakobsen har jobbet som eiendomsmegler i over 20 år og kjenner godt til begrepene som benyttes i boligannonsene.

– Med ”direkte havutsikt”, menes eksempelvis høy og fri beliggenhet med vid utsikt til fjord eller hav. Når det i beskrivelsen står at tomten eller huset har ”havutsikt”, oppfattes dette gjerne som om havet er lengre unna, for eksempel utsikt mot en fjord. Står det i annonsen at det boligen har er ”havgløtt”, gjøres det kanskje ikke stort nummer av dette, men det nevnes gjerne i et bisetning under selve visningen.

– Kanskje har ikke havgløttet i seg selv en konkret verdi med tanke på tomteprisen, sier Rune men legger til: – Et havgløtt kan likevel friste flere til å by slik at den reelle prisen faktisk stiger.

Bo Innsikt Om Utsikt 1 72 2000X1500
Fra Rune Holmefjord Jacobsens bolig i Stavern ser han Larvik sentrum mot nord og Svenner fyr mot sør. Danmark er bak i horisonten.

Fri som fuglen

– I tillegg til en høyere verdi på eiendommen, gir utsikt mot havet gir en frihetsfølelse og ro i sjelen, sier daglig leder av DNB Eiendom. Den opplevelsen ønsker han å gi til så mange som mulig. Derfor snakker han varmt om en bedre utnyttelse av Larviks indre havn. – Vi trenger ikke gjøre som nabobyen og bygge i høyden helt nede ved havnen, men vi kan bygge lavere og på den måten skape et hyggelig bilde av Larvik.

Jakobsen presiserer at et fri- og aktivitetsområder er viktig, men at det bør satses på at folk skal bo og trives i byen. I så måte mener han at jernbanelinja må under lokk. – Det frigjør et område med gigantpotensiale!

Hav til besvær

I mellomtiden er det mange som krangler om utsikt og høyde på hus og bygg. Krangelen kan igjen være en indikator på hvor viktig havet er for den enkelte og hvor redde vi er for å miste nettopp utsikten vår. Mye tyder på at de fleste uansett hvor de er vokst opp, har en ubevisst, eller bevisst tiltrekning til havet og at dette, som eiendomsmegleren selv sier, - gir en høy bomessig kvalitet.

– Når folk krangler på grunn av utsikt, er det fordi de er redde for en verdiforringelse av egen eiendom, men også fordi det til havutsikten er knyttet en rekke store følelser,  avslutter Rune Holmefjord Jakobsen

– Når folk krangler på grunn av utsikt, er det fordi de er redde for en verdiforringelse av egen eiendom, men også fordi det til havutsikten er knyttet en rekke store følelser