Nå blir det TV-serie fra Larvik: – Jeg tenkte «shit au», jeg blir med!
Han har vunnet Gullruten to ganger og er mest kjent for å stå bak suksesserien «Gutta på tur». Nå skal Arne Hjeltnes (61) lage TV-serie fra Larvik.
– Det har vært noen hektiske uker nå, med kameraer rundt oss hvor enn vi trår. Jeg synes bare det er kjempegøy. Jeg var egentlig litt skeptisk i starten, for det blir nært og privat. Men jeg tror det blir et veldig hyggelig program, sier Jarle Nyheim (51).
Larvik-mannen er én av flere beboere på Saltbrygga på Østre Halsen som figurerer i TV-serien til Hjeltnes. Her, på en av Larviks flotteste sjøtomter, er det særlig én ting som har fanget TV-profilens interesse.
Stor variasjon i alder
Fredag i forrige uke sto Hjeltnes også på scenen på Farris Bad under en stor eiendomskonferanse, og fortalte de rundt 180 påmeldte fra bransjen om sitt siste TV-prosjekt.
– Det er 107 boliger på Saltbrygga. Det er både eneboliger, rekkehus, leiligheter, og det er folk som kjøper livets første enebolig. Midt inni der er det et Otium for folk som kanskje nettopp har solgt eneboligen sin, der de blir kvitt de fleste bekymringer og opplever et sjeldent bofellesskap. Og det er på ingen måte et aldershjem, for her bor det alt fra 51-åringer til 94-åringer, sier Hjeltnes.
Leder Stein Ove Ødegård i Estate kunnskap, som arrangerte konferansen på Farris Bad, mener Saltbrygga er et interessant prosjekt for hele bransjen. Både fordi det kan bidra til å løse et framtidig samfunnsproblem, og samtidig er lønnsomt.
Prosjektet i Larvik er det Thore Liverød og sønnen Jostein i Alfa Eiendom som står bak.
Inspirerende for bransjen
– Det som gjør konseptet så bra er at du pakker inn flere typer boliger. Du får en bra miks av unge etablerere, til velstående folk i 40-50-årene og seniorer på toppen. Det er kult at Larvik går foran og har et sånt prosjekt. Vi merker interesse rundt det. De som er på denne konferansen lever av å drive med eiendom. De må se kommersielle muligheter i det, for de færreste gjør slikt for å være grei.
– Så lenge Saltbrygga også kan være lønnsomt, tror vi det kan inspirere bransjen til å jobbe ut tilsvarende konsepter andre steder i landet, og være med og løse et samfunnsproblem. Det er vinn-vinn. Det offentlige har ikke sjanse til å ta imot eldrebølgen alene, sier Ødegård.
I arbeidet med serien følger Hjeltnes flere av menneskene som leier en såkalt seniorleilighet på Salbrygga. Det er rundt 40 av dem, og ifølge TV-profilen står over 100 personer på venteliste.
FLOTT FELLESROM: Med sin musikalske bakgrunn sørger Jarle Nyheim for ekstra god atmosfære på fellesrommet.
– Det geniale her er at utbygger har lagt masse ressurser i et flott fellesrom, som er mye mer enn en kaffetrakter og fire stoler. Det fine er at det bare er én ansatt. De som driver omsorg og passer på folkene som bor der er seniorene selv. De lager masse aktiviteter, spiller boccia, har torsdagspub, inviterer på middager, arrangerer utflukter og så videre, sier Hjeltnes.
Han lager serien på bestilling fra eiendomsbransjens egen TV-kanal, som heter «Heim». Programmet går trolig på lufta rundt årsskiftet.
– Jeg synes det er veldig interessant. Særlig dette med at eldre ikke skal måtte sitte i hver sin leilighet, men ha mulighet til å oppsøke et sosialt fellesskap når de måtte ønske. Det er veldig inspirerende å se hva de har fått til med dette prosjektet. Jeg har selv vært i en prosess med egne foreldre, som nettopp har solgt huset sitt på Voss og kjøpt seg leilighet. Men på Voss er det ikke noe Otium, i hvert fall ikke ennå, sier Hjeltnes.
Endret oppfatning
På Otium på Saltbrygga er det altså ikke bare eldre som bor. Den aller yngste er 51 år gamle Jarle Nyheim, som har markert seg både som skuespiller i Hotel Cæsar og som musiker.
– Jeg slipper alt vedlikeholdsarbeid med hus og hage, og det er bare å låse seg inn i leiligheten uten å tenke på noen ting. Jeg har en veldig aktiv hverdag, og for meg er det helt perfekt å bo på denne måten. Stort sett kan jeg bare sove, dusje og gå på dass, sier Nyheim og ler.
Han bodde et annet sted på Saltbrygga før muligheten med Otium dukket opp.
– Da jeg flyttet inn tenkte jeg at jeg ikke hadde så mye til felles med de eldste som var her, men jeg synes det er utrolig hyggelig. Jeg går i fellesstue for en kopp kaffe, og tar gjerne en felles middag hvis jeg har tid. Det jeg synes er ekstra hyggelig er at jeg, som mistet foreldrene mine tidlig, kan få oppleve en sånn kontakt med generasjonen over meg. Her er det også folk som kjente foreldrene mine. Det virker som de setter litt pris på meg også. Jeg tenkte i starten at jeg kanskje ville bli litt «uglesett» siden jeg er såpass ung, men sånn er det ikke blitt, sier Nyheim.
Hans Jørgen Berge (69) er en annen Otium-beboer. For noen år tilbake mistet han kona Ruth, og de to hadde i utgangspunktet planlagt å bo i leilighet et annet sted.
– Veldig god Larvik-reklame
Men slik situasjonen ble er 69-åringen takknemlig for at han nå bor på Saltbrygga.
– Jeg har mine helseproblemer, med alvorlig kols, men det sosiale miljøet jeg opplever her er helt unikt. I fellesstua er det prat om løst og fast, pub med alle rettigheter, middager, vafler, krabbelag, fårikål, alt mellom himmel og jord. Det er noe som skjer hele tida, sier han.
Saltbrygga har én fast ansatt, en såkalt husvert, som hjelper beboerne med praktiske behov. Selv har Berge hjemmesykepleien innom tre ganger om dagen, men utover det er han selvgående og tror boformen avlaster både helsevesen og pårørende.
– Barna mine slipper å bekymre seg for om jeg har det bra, for de vet at jeg har det sosiale nettverket her. Det er fantastisk fint for pårørende, og det er veldig god reklame for Larvik. De har vært her fra hele landet og kikket på opplegget. Thore (Liverød) og sønnen skal ha all ære for det de har fått til, sier Berge.
– Hvordan er det å være med i TV-serie?
– Det blir moro å se når de har klippet ferdig! Kameraene har svirret rundt oss i flere uker, så det blir man fort vant med. Jeg tror det skal være rundt ti episoder, de har i hvert fall vanvittig med råstoff. En som bor her er ivrig med modellfly, og her om dagen var de med ham en kveld på Kjose. I dag formiddag var de med to av damene her på sykkeltur. De har fått med seg veldig mye av det folka her driver med, sier Berge.
Sønnen Hans Kristian, som har overtatt gårdsdriften etter faren, er full av lovord om opplegget på Saltbrygga.
– Det er et sånt sted vi bør bo når vi blir gamle. De blir gode venner og passer på hverandre. Hvis faren min ikke er nede i fellesområdet en dag, er det gjerne noen som banker på eller sender en melding. For pappa kunne det ikke blitt bedre. Han kan velge selv hvor sosial han vil være. Og når han vil treffe folk, er det bare å rulle bort på fellesstua med rullestolen, sier han.