NRK og Aftenposten pirres av Larvik-prosjekt

NRK og Aftenposten pirres av Larvik-prosjekt

Historien om Amelia (16) og Larvik-modellen Våre Unge er allerede sett av over 180 000 mennesker. Nå har også riksmediene fattet interesse.

Denne uka sto NRK klare på Dampskipsbrygga da reketråleren «Ulsvaag 2» la til kai etter en lang dag på sjøen. 

Bakgrunnen er en bestilling fra NRKs sentrale valgredaksjon, etter at de ble gjort oppmerksomme på historien om Amelia Trondsen-Rasmussen. 16-åringen har aldri følt mestring på skolen, men fant ny gnist som lærling ombord på en reketråler. 

– Valgredaksjonen hadde valgt et tema der unge og psykisk helse var den store overskriften. Så manglet de en god historie, der noen innen denne kategorien fant noe som funket for dem, og da spilte vi inn Amelia med en gang. Den historien passer perfekt inn. Det begynner jo der, på skolen, hvis du ikke trives og henger med. Hva gjør vi da? Og her er det noen som gjør noe, sier NRK Vestfold og Telemark-journalist Mette Stensholt Schau. 

IMG 3840
Amelia er lærling på Ulsvaag 2 og får fagbrev innen fangst og fiske når hun er ferdig med det praktiske utdanningsløpet.

Det er sprøtt at så mange mennesker har sett videoen av meg

— Amelia Trondsen-Rasmussen (16)

Vil inspirere andre

Også landets største avis, Aftenposten, har kontaktet Amelia, Ulsvaag 2-skipper Anders Paulsen og Våre Unge-ildsjel Kristin Bache. De planlegger en sak i Aftenposten Junior - som retter seg mot barn i skolealder - der de håper å inspirere andre barn og unge som sliter med å finne mening i skolehverdagen. 

Jobbkonsulent Kristin Bache synes det er stas at riksmediene fatter interesse for Våre unge og det praktiske opplæringsløpet.

– Det er utrolig gøy om folk kan få opp øynene for en litt annen måte å jobbe på. Kanskje det viser at vi er inne på noe her, som gjør at ungdommene kan lykkes på en annen måte enn før, sier hun. 

DSCF7513 2 (1)
Amelia synes det er spennende med all oppmerksomheten. - Men jeg orker ikke å bli helt kjendis, ha-ha, sier hun.

Våre unge er et samarbeid mellom Larvik kommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune og Nav. Det består av seks prosjekter som alle har det samme målet: få flere unge til å gjennomføre videregående opplæring og komme ut i arbeidslivet.

Skreddersyr jobben

I Larvik står cirka 12 prosent av innbyggerne mellom 15 og 29 år utenfor skole, utdanning eller jobb. Amelia er ikke lenger blant dem.  

– Hva er den største styrken til Våre unge?

– At vi er operative, raskt på og ute der ungdommen er. De slipper å lete etter oss. Når de først har kommet til lærlingeprogrammet, så holder vi dem varme og følger opp tett. Jeg tror det er utrolig viktig at vi skreddersyr en arbeidsplass til hver enkelt ungdom. For da er vi flere som jobber sammen om den ungdommen, sier Bache. 

DSCF7544
Jobbkonsulent i Våre Unge, Kristin Bache (t.h) i samtale med NRK-journalist Mette Stensholt Schau.

5.september skal NRK etter planen sjøsette sin redaksjonelle satsning på unge og psykisk helse - og sakene om Amelia både på radio, nett og TV. 

– Vi er opptatt av at vi også skal ha løsningsorientert journalistikk, der vi viser fram at det finnes løsninger og ting som funker. Det kan vi gjøre i mange sammenhenger, og nå gjør vi det i denne sammenhengen, sier Stensholt Schau. 

Hovedpersonen selv tar all oppmerksomheten med stoisk ro, selv om hun innrømmer at det er spesielt å være etterspurt av media.

Stor pågang

Videoen av Amelia på reketråleren er foreløpig sett av over 180 000 på Facebook-siden til Larvik kommune. 

– Det er sprøtt at så mange mennesker har sett videoen av meg. Jeg får telefoner, meldinger og masse på Facebook. Folk skriver at de er stolte av meg og sånne ting, sier Amelia. 

– Blir det mye, eller går det greit?

– Det går greit. 

– Hva synes du å bli intervjuet av NRK og snart Aftenposten?

– Veldig spennende. Men jeg orker ikke å bli helt kjendis, ha-ha, sier hun.

IMG 3785
Her er klokka 04.30 på natta og Amelia jobber med å få ut trålene.