– Jeg kom til Larvik for å gjøre det helt store

– Jeg kom til Larvik for å gjøre det helt store 

De er unge, de er tilflyttere og har på kort tid bidratt sterkt til å bygge opp Larviks rykte som en attraktiv matdestinasjon. Her er historien om hvordan Attrå-driver og OL-vinner med kokkelandslaget, Henrik Falkensten (28), solgte inn ideen om Larvik til Ola Kinserdal og resten av gjengen. 

– Jeg tror jeg har klart å vise fram Larvik på en fin måte, sier Falkensten med et smil. 

28-åringen fra Nevlunghavn flyttet fra Larvik som 18-åring, men returnerte til hjembyen på permanent basis i fjor for å bli driver for Grandkvartalets restauranthus, sammen med kokkekompis og kjøkkensjef Ola Kinserdal (26). 

Henrik Falkensten 7
Henrik Falkensten fra Nevlunghavn - som er sentral i satsningen på Restauranthuset Grandkvartalet - gikk til topps i NM i konditorkunst i fjor. Foto: Wil Lee Wright

I november åpnet Attrå, som på kort tid har havnet på radaren til matgjester også utenfor kommunegrensene med et konsept om «folkelig gourmet». I starten av april ruller restauranthuset ut en ny satsning i etasjen under, når Pieno ser dagens lys. 

Urbant, hipt og italiensk

Ola Kinserdal vil være mest representert i dette konseptet, samtidig som også Falkensten vil ha en hånd på rattet til restauranthusets felles beste.

– Pieno blir et urbant og italiensk konsept. Vi legger vekt på at stedet skal være hipt, men samtidig ha en avslappet stemning der alle skal føle seg velkomne. Og så tar vi mål av oss å servere byens - om ikke Vestfolds - beste pizza. I tillegg snakker vi salater, charcuterie (spekemat) og drinker fra den lange og flotte baren vi har i lokalet, sier Ola Kinserdal. 

Ola Kinserdal Og Giancarlo Motterlini
Ola Kinserdal og Giancarlo Motterlini lover pizza av høy kvalitet når Pieno åpner 4. april. Foto: Oleg Nemchenko

Sogndølen har funnet seg godt til rette i Larvik etter at han meldte flytting i april i fjor. Før den tid var han kjøkkensjef på Generasjonsbaren i Oslo, og innom Michelin-belønte Restaurant Frantzén i Stockholm. 

– Jeg jobbet der i noen måneder før jeg kom til Larvik for å gjøre det helt store, melder 26-åringen. 

– Hvorfor Larvik? 

– En åpenbar grunn er Henrik, som er herfra og en veldig god ambassadør for Larvik. Jeg har vært på besøk hos ham her flere somre, blant annet på Stavernfestivalen, hvor jeg har tenkt at «fy fader, Larvik er fint». Jeg liker sjøen, skjærgården og det yrende livet på sommeren. De gangene der spørsmålet «hvor skal vi åpne restaurant?» har dukket opp, så har jeg ikke vært ivrig på et sted midt i Oslo-gryta. Det er viktig å få spredd den matgleden litt rundt omkring i landet, og ikke bare ring 3. I Larvik kom vi til åpne armer. De var klare for å ta oss imot, og vi har virkelig fått følelsen av at folk er glade for at vi er her, sier Kinserdal. 

Plutselig kommer denne gjengen utenfra og tenker at kundegruppa strekker seg fra Lindesnes til Oslo!

— Lilly Skow Røed, daglig leder Restauranthuset Grandkvartalet
Henrik Falkensten 6
Henrik Falkensten og Ola Kinserdal testet farvannet med et par pop-up-restauranter på ulike steder i Larvik, før de ga full gass med Attrå. Foto: Privat

Testet ut Attrå-konseptet

Han var med på laget da Falkensten for et par år siden sendte ut en slags «prøverakett» i Larvik - gjennom ulike pop-up-restauranter både i Nevlunghavn og på Trudvang Gjestgiveri. 

– Attrå startet som en pop-up-restaurant. En pop-up handler om å skape en restaurantopplevelse på et unikt sted, som ikke nødvendigvis har vært restaurant tidligere. Vi tar rett og slett med oss en restaurant til et tomt lerret, har med alt av glass, tallerker og bestikk og lager en rik meny på stedet, forklarer Henrik Falkensten. 

Fire av personene som deltok på dette opplegget er i dag i full sving i restauranthuset Grandkvartalet.

Stavern22 Fredag @Amundj 06586 Med (34) (1)
Stavernfestivalen bidro sterkt til at Ola Kinserdal fikk øynene opp for Larvik. Foto: Olav Stubberud/Stavernfestivalen

– Vi har alle jobbet sammen på forskjellige restauranter tidligere. Gjennom det opparbeider man vennskap og diverse felles småprosjekter. Så har det blitt naturlig å introdusere dem for Larvik, og da særlig om sommeren, når vi har hatt fri og ferie. Det er fryktelig fint å feriere i Larvik i sommermånedene.

– Krevde det mye overtalelse å få dem hit permanent? 

– Etter en av disse pop-upene, som varte i tre dager, satt vi sammen på kvelden. Og jeg stilte spørsmålet «hva om vi hadde åpnet en restaurant i Larvik?» Det var litt der det startet. Dagen etter spurte jeg om vi fortsatt var innstilt på det, og det var det rimelig bred enighet om. Da begynte ferden, og etter hvert dukket også løsningene opp, sier Falkensten. 

Toget fra Sandefjord til Larvik tar under et kvarter. Det er det samme som å ta trikken fra Grünerløkka til Jernbanetorget.

— Ola Kinserdal, Attrå- og Pieno-driver
Ola Kinserdal, Giancarlo Motterlini Og Lilly Skow Røed
Daglig leder i Restauranthuset Grandkvartalet, Lilly Skow Røed, sier de unge ansatte opererer med et større nedslagsfelt enn hva hun selv hadde tenkt var mulig. Foto: Oleg Nemchenko

Når Pieno åpner 4. april får Larvik nok en attraksjon på det etter hvert så fyldige restaurantkartet her i byen.

Larvik er stort nok

Spørsmålet noen kanskje stiller seg er om Larvik er stort nok for såpass mange imponerende spisesteder. Men Falkensten, Kinserdal & co tenker hakket større - noe daglig leder av restauranthuset Grandkvartalet vet å sette pris på. 

– Det er moro for oss «gamle», som tenker Larvik når vi holder til i Larvik. Men plutselig kommer denne gjengen utenfra og tenker at kundegruppa strekker seg fra Lindesnes til Oslo! «What?!», var min reaksjon da, sier Lilly Skow Rød og ler godt. 

Så langt har ungdommen visst best. Hver eneste lørdag siden åpningen har vært fullbooket, og bedriftsmarkedet sørger for at også ukedagene fylles godt opp av gjester. 

– Nærheten til E18, sommerturistene og så videre gjør at de unge folka våre ser Larvik med nye og større øyne, sier Skow Rød. 

Ola Kinserdal
Ola Kinserdal er overbevist om at Larvik er stort nok for mange attraktive spisesteder. Her på Attrå. Foto: Oleg Nemchenko

Kinserdal trekker en parallell til Oslo, og peker på at ingen der snakker om at en trikketur på noen få stopp er for langt å reise. 

– Toget fra Sandefjord til Larvik tar under et kvarter. Det er det samme som å ta trikken fra Grünerløkka til Jernbanetorget. Like kort reise er det mellom Porsgrunn og Larvik. Det er viktig å få det perspektivet på det - vi er ikke langt unna veldig mange mennesker med toget. Og bare her i Larvik kommune bor det nesten 50 000 mennesker. Så at byen er stor nok for flere gode spisesteder - det vil jeg absolutt si, fastslår han. 

Stor tilflytting

Til satsningen på Attrå og Pieno har en hel rekke ambisiøse kokkeentuasiaster gjort som Kinserdal - og flyttet til Larvik. 

Ingrid Løland (24) fra Stavanger,  Lisa Odelberg (21) fra Lierne og Aril Adzim (25) fra Malaysia har vært her en stund allerede, mens Cait Nordheim og Anders Nordheim bestemte seg for å bli værende i byen da de ble innlemmet i restaurantplanene. 

Giancarlo Motterlini
Ola Kinserdal Og Ingrid Løland 2

For cirka to uker siden kom også to italienske pizzakokker til Larvik for å være med på oppstarten av Pieno: Giancarlo Motterlini og Alberto Covre. Førstnevnte jobbet på Pakkhuset i fem somrer på rad mellom 2018 og 2022, før Vestre Brygge altså måtte stenges i fjor.  

Men nå er Motterlini tilbake i Larvik - og denne gangen er planen å bli værende. 

– Jeg er her for å bli! Så lenge jeg kan. Jeg er glad i menneskene her, man føler seg veldig velkommen. Og følelsen av sommeren her er spesiell, med mye folk i området. Dessuten er jeg blitt veldig glad i Bøkeskogen og Farris, sier 43-åringen fra Venezia-regionen. 

Inspirert av Palmesus

Hans litt yngre kollegaer er kanskje enda gladere i Stavernfestivalen, og har planer om å skape synergier for hele byen når sirkuset drar i gang igjen onsdag 3. juli. 

Stavern22 Fredag Simenfauske 06524MED
En fusjon mellom Larvik by og Stavernfestivalen, med Palmesus i Kristiansand som inspirasjonskilde - det er ambisjonen til Ola Kinserdal. Foto: Olav Stubberud/Stavernfestivalen

– Stavernfestivalen var mitt første møte med Larvik, vi teltet i hagen, danset og koste oss. Det er viktig å ha noen sånne store ting som skjer. Og så gleder jeg meg til å få en liten fusjon mellom Larvik by og Stavernfestivalen, og gjøre det til en skikkelig byfest også, sier Ola Kinserdal. 

– Hvordan tenker du at det skal utspille seg? 

– Det er mange gode eksempler å se til, for eksempel Palmesus i Kristiansand. Der er hele byen med. Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal få til det samme her. Lage liv i gatene, starte dagen med en god pizza og noe godt å drikke på Pieno, nyte sola og rusle oppover til Stavernfestivalen, sier han.