
«16 ukers helvete» i Larvik: - En perle jeg ikke hadde oversikt over
Navnet på programmet kan virke avskrekkende, men for kjendisene som deltar i 2025-utgaven av «16 ukers helvete» ble møtet med Kyststien i Larvik en mektig opplevelse.
Ikke minst for den profilerte forsvarsadvokaten Brynjar Meling (helt til venstre på bildet øverst i saken) - som har vendt tilbake til byen flere ganger i etterkant av TV-innspillingen.
– Jeg kan skrive under på at Larvik leverer! Der har du en punchline, sier Meling og ler godt.
Melings ene råd til turgåerne
I første halvdel av april var produksjonsteamet bak «16 ukers helvete» - der deltakerne gjennomgår en intens og ganske brutal livsstilsendring over 16 uker - på plass i Larvik.
Den ene av dagene gikk deltakerne kyststien mellom Nevlunghavn og Rakke, en fottur som omtrent tilsvarer et halvmaraton (21 kilometer). Og selv om en mør Meling tidvis fikk smake på dobbeltsyn, var naturopplevelsen av det spektakulære slaget.
– Det var et fantastisk stykke norsk skjærgård, med variert terreng. Den største utfordringen for meg var egentlig dobbeltsynet, som har kommet på mine eldre dager. Men Kyststien ble nok et bevis på at det finnes perler i Norge som jeg ikke har oversikt over, sier 58-åringen.
Det er til å miste pusten av. Blir dere noen gang vant til dette?
Tross noen synsforstyrrelser underveis: Meling observerte mer enn nok til å kunne gi et kvalifisert råd til andre turgjengere som vurderer å gå samme strekning.
HELT I STARTEN: Omlidstranda er en av de første stedene man passerer, rett etter Helgeroa.
– Det var ikke geografien sin feil, men i en ideell verden der jeg selv kunne bestemme ruta, ville jeg heller begynt fra motsatt retning og endt opp i Nevlunghavn. Der kunne jeg tatt meg noe godt å spise og drikke, i stedet for å begynne ved den idylliske brygga som ligger der. Så hadde starten heller gått fra svabergene på Rakke. Det er det eneste rådet jeg har til folk, hvis de skal gå Kyststien, sier Meling.
– Du kommer kanskje tilbake for å prøve igjen?
– Jeg har faktisk hatt noen lengre opphold i Larvik i etterkant av innspillingen. Mye av min trening i «16 ukers helvete» har pågått i Larvik, både i Bøkeskogen og andre steder. Jeg akkumulerte mange hyggelige vårturer i Larvik og spiste lunsjen på torget, sier han.
Ikke se ned i bakken!
Programleder og foredragsholder Carina Olset (nummer to fra høyre på bildet øverst i saken) var en annen av kjendisene som fikk bryne seg på Kyststien i programmet.
VAKRE NEVLUNGHAVN: Mange starter på Kyststien fra Nevlunghavn. Det gjorde også kjendisene i «16 ukers helvete» - men rådet fra Brynjar Meling er altså å starte fra Stavern og heller ende opp i den lille kystlandsbyen.
Og selv om hun er født og oppvokst i Burfjord i Nord-Norge, der det heller ikke skorter på storslått natur, kommer hun til å huske de to milene fra Kyststien.
– Det var en helt unik naturopplevelse, som gir deg utfordringer. Og man trenger ikke være vant med å springe opp fjellveier for å gå Kyststien, så jeg anbefaler den på alle mulige måter, sier Olset.
Med VM- og OL-mester Martin Johnsrud Sundby som mentor og innpisker ble det selvsagt ikke bare behagelig. Olset forteller at de først gikk én kilometer før de måtte løpe den neste.
– Du blir mør etter over to mil uansett. Noen i gjengen vurderte å gi seg før Rakke, men den fine naturen bidro nok til at alle kom seg videre. Det var en periode mot slutten der vi gikk på en strand. Da sa jeg til de andre «nå må vi ikke bare se ned i bakken, men ta innover oss hvor fint det faktisk er». Det var dritfint vær også den dagen, så det var helt maks, sier 43-åringen.
FJELL OG SVABERG: Området ved Løvall inneholder spennende geologi og vakre bukter.
I et svakt øyeblikk, muligens med en naiv og overdreven tro på egen form, forsøkte Larvik Leverer å gå hele Kyststien i Brunlanes på én dag. Uten å ha konferert med Meling startet vi i Barkevik ved Helgeroa i 06-tiden, og fulgte den blå merkingen alle de 35 kilometerne til Stavern.
Bergtatt sveitser
Vi gikk på sandstrender, svaberg, fjell, gjennom skoger, langs åkre og på grusveier i fantastisk junivær. Et godt tips til dem som drister seg til å gå hele sløyfa er å bytte sko et par ganger underveis!
Slik nordmenn ofte gjør, gjerne utelukkende når vi er ute i naturen, kom vi også i prat med mennesker vi aldri hadde møtt. Som den sveitsiske turisten Angela - som hadde oppdaget Kyststien i en reiselivsguide.
– Det er til å miste pusten av. Blir dere noen gang vant til dette? spør hun idet ferden nærmer seg Rakke.
– Det har vært en veldig interessant tur, med stor variasjon. Plantelivet, sjøen, svabergene… og så er det ikke så folksomt, sier hun.
TURIST: Angela fra Sveits lot seg forbløffe og fascinere av Kyststien.
Og selv om det er frodig og mye vegetasjon går vi aldri på gjengrodde stier, for å sitere en kjent norsk forfatter. Mye av grunnen er det formidable dugnadsarbeidet som legges ned fra blant andre Larvik og Omegns Turistforening.
Enorm dugnadsjobb
Løypeansvarlig for Kyststien, Gunnar Nilsen, sier mellom 15 og 20 personer er engasjert i jobben med å vedlikeholde den populære strekningen.
– Det vi gjør handler mye om merking av stien, kriging med vegetasjon og vedlikehold av bruer og klopper. Nå på sommeren, når man går i kystnære områder, er vegetasjonen veldig kraftig. Du kan nesten høre at det gror! Så vi bruker mye tid på å holde Kyststien farbar. Vi har delt den inn i 6-7 roder, fra Stavern til Barkevik, sier han.
VELHOLDT: Selv med frodig vegetasjon og variert terreng er det alltid framkommelig og velstelt langs Kyststien.
Nøyaktig hvor mange som tar i bruk Kyststien er vanskelig å tallfeste nøyaktig. Men bare på stien mellom Mølen og Nevlunghavn ble det i 2014 målt 45 500 passeringer.
Styreleder i Larvik og Omegn Turistforening, Ingjerd Beate Nyhus Larsen, opplyser at Kyststien snart får en ny attraksjon.
– Fikk du med deg det nye overnattingsstedet? Det er en ubetjent hytte, Gusland-stua, som vi håper å ha klar til august/september. Vi holder på å pusse opp nå. Det er lagt ned over 4000 dugnadstimer, etter at vi fikk fem millioner kroner til å kjøpe, bearbeide og pusse opp, sier hun.
– Hva er høydepunktet på turen for deg?
– Det er utrolig fint over fjellene ved Løvall, og veien bortover der, med mye spennende geologi. Og så er det så mange flotte rasteplasser hele veien. Det fine med Kyststien er at det er så tilgjengelig. Grunneierne har bidratt i stor grad, og vært velvillige til å åpne områdene sine, sier Larsen.
MAGISK BELIGGENHET: I Ødegaardsbukta finner du nyrestaurerte og selvbetjente Sjøboden kiosk. En svipptur innom der, og du har fort energien som trengs for å fullføre resten av den spektakulære turen.
PS! Ansvarlig produsent for «16 ukers helvete», Alexander Fjeld, sier den nye sesongen trolig har premiere i midten av september. Episoden fra Larvik er den fjerde i rekka og kommer rundt én måned senere.
Kyststien i Brunlanes og Stavern
- «Kyststien» i Brunlanes og Stavern er Norges eldste kyststi – ferdigstilt i 1991.
- Kyststien strekker seg 35 kilometer gjennom kultur- og naturlandskap fra Tvedalen lengst vest i Larvik, via Helgeroa, Mølen, Nevlunghavn og videre langs hele Brunlaneskysten til Stavern. I 2016 ble det etablert kyststiforbindelse via sjøveien med ferje fra Helgeroa til Porsgrunn. På stien mellom Mølen og Nevlunghavn ble det i 2014 målt 45 500 passeringer, og arrangementet «Jentene på Kyststien» som årlig arrangeres på strekningen fra Stavern til Anvik er viden kjent.
- Arbeidet med merking og tilrettelegging av turstier er et samarbeid mellom Larvik kommune, Larvik og Omegns Turistforening mfl. Larvik og Omegns Turistforening satte i 2014 opp nye informasjonstavler på alle parkeringsplassene med generell informasjon om kyststien, og tavler med temainformasjon om stedet på 17 utvalgte plasser på strekningen.
- I forbindelse med 25-års jubileet for kyststien nymerket turistforeningen hele kyststien med nye blåmerker og skilt i henhold til Merkehåndboka. De gjorde også en del utbedringsarbeider og nyklopping langs stien. På strekningen mellom Rakke og Stavern er store deler av kyststien universelt utformet.
- Ønsker du å overnatte er det mange overnattingsteder og campingplasser underveis. Stien passerer også igjennom og forbi flere fri- og friluftslivsområder.