250 klimaforskere samlet i Larvik

250 klimaforskere samlet i Larvik

CLIMATE 2023 valgte Larvik og Bølgen som sted for årets konferanse

– Det aller viktigste med konferansen i Larvik, som samlet deltakere fra elleve land, er å bringe folk sammen, slik at de kan utveksle kunnskap om CCS (karbonfangst og -lagring). Det er et viktig bidrag for å bremse den globale oppvarmingen.

Ordene tilhører kvinnen bak konferansen, et samarbeid mellom Gassnova og NFR, Kari-Lise Rørvik (46) fra Stavern. Hun har siden november vært leder for sekretariatet og har gledet seg til lærerike dager i Larvik.

CLIMIT er et nasjonalt forskningsprogram som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd.

Les saken i Østlands-Posten her

– Løsningene finnes

Kari-Lise er optimistisk av natur. Hun prater seg varm om både karbonfangst, transportløsninger og lagring. Multilaterale samarbeidsformer og vår felles arv, jordkloden. Ikke minst utstråler hun en stor tro på framtida.

– Optimisme er en forutsetning for i det hele tatt å drive på med dette. Heldigvis finnes det gode og framtidsrettede løsninger på de problemene menneskeheten selv har satt seg i. Det er det ingen tvil om, sier hun.

Konferansen har alltid vært i Oslo. Etter koronaen ønsket vi å se på andre alternativer. Larvik lå der som en liten diamant

Klima+2
DET GRØNNE SKIFTET: Kari-Lise Rørvik prater mer enn gjerne om både karbonfangst, transportløsninger og lagring. Onsdag og torsdag samlet hun bransjefolk i Bølgen.

Dama med en doktorgrad i geologi forteller også at hun er grundig lei av klimafornektere. Men hun trøster seg med at de begynner å bli få, og at alvoret ser ut til å sige innover på de fleste av oss.

– Gudskjelov for det. Jeg tenker de aller fleste av oss nå innser at vi må forvalte det vi har fått utdelt på en mye bedre måte. Vi kan ikke lenger stikke hodet i sanda og si at vi ikke har miljø- og klimautfordringer. Vi har et stort ansvar for dem som kommer etter oss, og vi må finne løsninger. Og løsninger finnes. I dette arbeidet ligger vi langt framme i Norge, legger hun til.

Klima+4
CLIMIT SUMMIT 2023: Fra venstre: Mark Ackiewicz fra det amerikanske energidepartementet, olje- og energiminister Terje Aasland, Kari-Lise Rørvik fra Gassnova, Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO, og Arvid Nøttveit, leder av programstyret til CLIMIT

– Vi har et forsprang

Kari-Lise er ansatt i Gassnova og har sitt kontor i Porsgrunn. Der leder hun et team av spesialister knyttet til CLIMIT, som er et nasjonalt program for forskning, utvikling og demonstrasjon av teknologi for fangst, håndtering og disponering av CO₂. De gir også økonomisk støtte.

– Norge har et forsprang på dette feltet. Det ligger i våre lange tradisjoner innen skipsfart og oljeteknologi. Og ikke minst er vi beriket med naturgitte forutsetninger på norsk sokkel, med tanke på karbonlagring, sier hun og fortsetter:

– Vi må utnytte vår kompetanse best mulig, for å sikre en videreføring av norsk industri. Vi må også lage et marked for CO₂-lagring. Samtidig trenger vi en framoverlent prosessindustri, som står klare for det grønne skiftet. Selskapene trenger denne teknologien for å komme i havn med sine klimamål, forklarer hun.

– Jeg kjenner ofte på en barnlig glede ved å vise fram Bølgen. Mange av deltakerne tok sikkert hundrevis av bilder, det er jeg sikker på.

Mange innlegg

Prosessindustri er en av de største og mest globale industrigrenene, med produksjon og konkurranseflate over hele verden. Her ligger det store muligheter for nye og framtidsrettede industrieventyr, alt innenfor det grønne skiftet.

Nettopp derfor er Larvik, i disse dager, blitt til en storstilt møteplass for forskere og industriledere. De kommer fra store deler av verden, fra både Europa og USA. Mange skal tale, og hele Bølgen blir tatt i bruk. Konferansens siste dag var torsdag.

Blant deltakerne fra hjemlige trakter finner vi blant andre Kristin Halvorsen. Den tidligere SV-politikeren er nå direktør ved CICERO, Senter for klimaforskning. Hun er også styreleder i Norges forskningsråd. En annen deltaker er olje- og energiminister Terje Aasland fra Arbeiderpartiet.

Climit Summit 09.02.23 (1080P).00 09 25 00.Still001
ORDSTYRER: Kristin Halvorsen nå direktør ved CICERO, Senter for klimaforskning. Hun er også styreleder i Norges forskningsråd.

Stolt av Larvik

– Jeg kjenner ofte på en barnlig glede ved å vise fram Bølgen. Enkelte mister pusten når de kommer inn her. Kanskje har de overnattet på Farris Bad, og på morgenkvisten står de her inne og ser solen stige opp over Larviksfjorden. Mange av deltakerne tok sikkert hundrevis av bilder, det er jeg sikker på. Egentlig tror jeg vi i Larvik er litt bortskjemt, vi tar kanskje omgivelsene for gitt. Larvik er vakkert, vi ser det bare ikke selv bestandig, sier hun.

Tidligere har konferansen alltid vært lagt til Oslo.

– Etter koronaen ønsket vi å se på andre alternativer. Larvik lå der som en liten diamant, sier hun.

Hun slår samtidig et slag for Larvik som konferanse-by.

– Det bør utvikles videre. Beliggenheten er jo som sagt fantastisk. Vi har god infrastruktur i Larvik. En kort rusletur fra togstasjonen til Bølgen og Hammerdalen, Farris Bad og Grand hotell. Og det må jeg si: På Bølgen er de virkelig proffe. Vi er virkelig tatt godt imot her.

Kari-Lise er glad for fulle hus i Bølgen. Arrangementet er en liten ilddåp i hennes nye rolle. En rolle hun trives i.

– Det aller beste med jobben jeg har nå, er at jeg føler at jeg bidrar med noe som er viktig, både for Norge og verden. Det er å finne bærekraftige klimaløsninger, og å skape forbindelser mellom folk som er opptatt av det samme.

– Kloden vår ligger tross alt litt svett an. Vi må ta vare på den. Det er vår forbanna plikt, avslutter den allsidige dama fra Stavern.

Klima+3
STOLT AV LARVIK: – Jeg kjenner ofte på en barnlig glede ved å vise fram Bølgen. Enkelte mister pusten når de kommer inn her.