Festival, Farris Bad, golfbanen... og danskebåten!

Festival, Farris Bad, golfbanen... og danskebåten!

Fire dager med massivt innrykk av unge og feststemte mennesker til Stavernfestivalen er historie. Her deler et knippe av dem - og Ed Sheeran - sitt inntrykk av Larvik.

– Hva vi synes om festivalen? Like bra som i fjor, sier to kompiser fra Hadeland, som hadde ordnet seg med hytte i nærheten under oppholdet i Larvik.

Ullgenseren fra Lillehammer-OL i 1994, som en av dem har på seg, antyder at sommerværet denne gangen kanskje ikke varmet like mye som man kunne ønske. Likevel har guttene mye på hjertet når de får spørsmål om hva de først og fremst forbinder med Larvik.

– Spa! Stavernfestivalen. Og golfbanen. Dere har fint hav, og fin golfbane. Så det er fint å komme hit, sier de to.

Gjester På Stavernfestivalen 11
Gjester På Stavernfestivalen 10

To kompiser fra Hadeland på Stavernfestivalen. På bilde 2 maler Eirik det første han tenker på når han hører navnet "Larvik" - golfbanen og havet. 

To jenter i starten av 20-årene, fra Nes og Oslo, er inne på et par av de samme tingene:

– Farris Bad, Stavernfestivalen, båt og sjø, svarer de.

– Båt! er det kontante svaret fra en Holmestrand-kvinne.

– Fredelig!

Andre festivaldeltakere hadde fått øynene opp for andre kvaliteter med Larvik og omgivelsene her. 

Blant annet en ung kvinne bosatt i Oslo, som var på festival med venninnegjengen:

– Det er første gang jeg er her. Ut fra hva jeg har sett så langt er det veldig mye åkrer, gårder og fint landskap og fjorder. Jeg elsker det, og synes det ser veldig fredfullt ut. Ikke på selve festivalen, men på veien hit.Jeg trives veldig godt her. Til daglig er jeg omringet av masse mennesker, kaos, trafikk og og så videre i Oslo-området, sier hun.

Helt fra jeg landet, dro til hotellet, gikk langs havet og kom til festivalen var det en helt magisk opplevelse

— Ed Sheeran

– Kunne du vurdert å flytte hit permanent?

– Hvis jeg ser etter et mer fredelig sted, hadde Larvik definitivt vært et av alternativene, svarer hun.   

Åmot-bosatte Camilla - som opprinnelig kommer fra Horten - trengte ikke lang betenkningstid på spørsmål om første Larvik-assosiasjon:

– Danskebåten!

– Er det en god assosiasjon? 

– Veldig. Da jeg var yngre og skulle på korpstur, dro vi hit for å ta danskeferja. Vi reiste alene uten foreldre, og det siste mamma sa var "ikke gå på dekke". Det første vi gjorde var å springe på dekk, ler hun. 

Gjester På Stavernfestivalen 12
Gjester På Stavernfestivalen 8

Der andre gjerne trekker fram hav og båt, hadde denne Oslo-bosatte kvinnen lagt merke til noen mer landlige kvaliteter ved Larvik.  

Et par bosatt i Oslo, der begge jobber innen techbransjen, vektlegger litt andre kriterier - utover at det er "sommerlig og fint her". 

– De fleste techselskapene er i Oslo, så det å ha en jobb hvor man kan jobbe remote (hjemmekontor) er veldig viktig, sier Tobias.

– Vi har flere techselskaper i Larvik også - har du for eksempel hørt om Abax og Reen?

– De har jeg ikke hørt om, sier han med et smil.

Sheeran På Stavernfestivalen:Credit Mark Surridge 9275
Ed Sheeran Credit Mark Surridge 9261
Ed Sheeran Credit Mark Surridge 9223

Det største trekkplasteret for Stavernfestivalen 2024 het Ed Sheeran. Alle foto: Mark Surridge 

Tilbake etter ti år

Ed Sheeran var den store headlineren under årets Stavernfestival. Og den engelske superstjernen hadde ikke glemt sitt første møte med festivalen i 2014.

– Jeg husker jeg spilte på Stavernfestivalen for ti år siden. Helt fra jeg landet, dro til hotellet, gikk langs havet og kom til festivalen var det en helt magisk opplevelse, innledet den engelske superstjernen da han inntok scenen ved 21-tiden torsdag kveld.

Den gangen holdt festivalen til i intime Skråvika. Siden den gang har musikkfesten vokst seg ut av sitt gamle «hjem» og flyttet inn på golfbanen på Fritzøe Gård - der over 80 000 mennesker er innom området i løpet av fire dager.

– Jeg er så glad for å være tilbake på et så vakkert sted, sa Sheeran - som etter konsertslutt menget seg med festivaldeltakerne og spilte «beerpong» med dem.