
Massivt trykk foran Nerdrum-åpningen: – Folk ringer for de merkeligste ting
I sitt første leveår budsjetterte Nerdrum-museet, med jungeltelegrafen som fremste markedsføringskanal, med nøkterne 5000 besøkende. Fasiten endte på 17 000. Et av de store spørsmålene foran sesong to er om museet kan håndtere den vanvittige pågangen i kjølvannet av NRK-suksessen «Familien Nerdrum».
– Jeg har tatt utgangspunkt i at det blir et lignende år som i fjor, sier museumsdirektør Martin Romberg fra kontoret i 2. etasjen av den gamle fyrstikkfabrikken i Sjøparken.
Han sier det i fullt alvor, der han sitter med gummistøvler på beina og vest på overkroppen foran en kommode som er akkurat så klassisk og retroaktig som man kunne forvente - av en person i Odd Nerdrums innerste sirkel.

– Og den sofaen som du sitter i nå, det er sofaen til den svenske kunstneren Christopher Rådlund, som vi dessverre mistet fra denne verden for tre år siden. Det var en nær venn av alle i miljøet rundt Nerdrum, og nå lager jeg en vegg her på kontoret til hans ære, sier Romberg.
Har kjøpt hele bygget
Men selve utstillingen i etasjen under er i sin helhet til ære for Odd Nerdrum, 80-åringen som i løpet av romjula ble et samtaletema også blant mennesker som knapt kunne brydd seg mindre om kunst.
– Blir det ikke da litt vel nøkternt å tenke at det ikke kommer enda flere i 2025?
– Jeg synes jo 2024 var et veldig bra år, 17 000 mennesker innom i lille Stavern. Så jeg har egentlig tatt utgangspunkt i det. De fleste tror det kommer mange flere i år, og det håper jeg, men jeg prøver å være realistisk. Dette museet har tatt mål av seg å være en uavhengig institusjon. Vi må klare oss økonomisk, og vi må gå rundt. Nå har vi også tatt opp lån i foreningens navn for å kjøpe hele bygget. For hvis vi ikke eier, kan vi heller ikke utvikle det slik vi ønsker, sier Romberg.

Han inviterer oss med på en omvisning oppe i 2. etasje, der man på sikt har planer om å utvide museet til både dobbel og kanskje trippel størrelse.
– Dette rommet kaller vi bare for «Katedralen». Her er det 7-8 meter under taket, sier Romberg når han kommer inn i det som kan bli selve «indrefileten» i museet på litt sikt.
Armer og bein i innspurten
Men akkurat nå handler alt - som i fjor - om å komme i mål til dørene åpner 10. april.
– Vi ligger bra an, sier Öde Nerdrum.
– Mer hvilepuls enn på samme tidspunkt i fjor?
– Ja. Egentlig, svarer han.

Martin Romberg har en litt annen oppfatning av tingenes tilstand - idet kalenderen viser fredag 21. mars.
«Vi står med betonggulv og pusser», skrev han på SMS noen timer før intervjuavtalen. Når vi ankommer fredag ettermiddag pågår diskusjonene om løsninger og fargevalg for fullt - og det er ikke akkurat en diskusjon for de uinnvidde.
Ikke å være ydmyk når Odd kommer brasende… det er veldig vanskelig
– Disse ablegøyeformene her ute… materien tillater ikke det organisk, for det blir så pannekakeaktig, sier Öde Nerdrum.
– Hva med disse svovelpyttene, sier Romberg.
– Ja, men da må det være rene pytter. Det kan gå, svarer Öde.
– Jeg skjønner faktisk ikke hva dere mener, sier en av de trofaste frivillige ved museet, Christine Teien Bergseter.

Så for å snakke et språk alle forstår:
– Hvordan ligger dere egentlig an med å bli ferdige med alt?
–Vi ligger veldig dårlig an, men fordelen med dette prosjektet er at vi bare må bli ferdig. Så om dette tar natt og dag, eller dag og natt, eller bare dag eller bare natt - det får vi se på. Men vi må bli ferdig til åpningen selv om ingenting er klart, sier Martin Romberg.
– Som når LO og NHO møtes
I fjor fikk TV-seerne se hvordan Odd Nerdrum kom innom museet kort tid før åpning for å gjøre noen kosmetiske justeringer på enkelte malerier, men i stedet lot seg forferde over enkelte av prioriteringene som var gjort i bildeutvalget.
– Er du nervøs for hvordan han kommer til å reagere på utstillingen denne gang?
– Odd er en person som kan karakteriseres som en av Norges viktigste kulturpersonligheter gjennom tidene. Ikke å være ydmyk når Odd kommer brasende… det er veldig vanskelig. Men han er en person som jeg kan lære utrolig mye av. Så jeg ønsker at han kommer og forteller oss hva han kan tilføre, sier museumsdirektøren.

Og kan røpe at «sjefen over alle sjefer» har en liten ønskeliste med malerier han gjerne vil inkludere i årets utgave av Nerdrum museum.
– Det får vi selvfølgelig til. Det er jo hans verk, dette. Og så er det en veldig forskjell på, når man skal fortelle en historie om et liv, det som vi mener er interessant og det maleren selv synes er interessant. Fordi kunstnere ofte er veldig lite opptatt av fortiden, og vil jobbe med det vedkommende holder på med nå. Men vi driver med museum, og må fortelle en historie fra A til Å. Så det er to forskjellige verdener som møtes. Litt som når LO og NHO møtes for å diskutere tariffer. Det er forskjellige verdenssyn, men vi skal prøve å finne et kompromiss som ivaretar begge hensyn.
– Du er ikke blitt skremt av at Odd tente på alle plugger i fjor?
– Overhodet ikke. Jeg hadde egentlig forventet meg mye verre. Jeg har bodd i utlandet i 20 år, i Østerrike og Frankrike, hvor temperaturen alltid er høy, med kjefting og smelling. Tilbake i Norge har jeg skjønt at folk her er ganske høflige, faktisk. Og hvis temperaturen blir høy innimellom… ja, da har jeg sett det før, smiler Romberg.
Så det er to forskjellige verdener som møtes. Litt som når LO og NHO møtes for å diskutere tariffer.
Öde Nerdrum svarer slik på spørsmål om utstillingen blir enda mer spektakulær i år enn i fjor:
– Ja, ja. Det blir bedre. Bedre utvalg av bilder, og alt blir egentlig bedre.
Enorm pågang
Siden museet stengte dørene i desember i fjor har det skjedd flere ting: bak den gamle fyrstikkfabrikken ligger det blant annet en svær steinhaug, som er restene av det gamle gulvet som i løpet av vinteren er blitt fjernet med slåhammer.

– Prosjektet i år har vært å lande første etasje, fikse litt på selve samlingen, bytte ut noen malerier og lage en ny vegg. Vi har smashet gulvet litt inne i lokalet. Der var det en høy scene, rundt en meter høy, med tregulv bygget over de gamle industrielementene. Det var avrenning fra sånne giftige saker fra begynnelsen av 1900-tallet. Så det har vært mange oppgraderinger. Vi har også ansatt folk for sesongen, og har fullbooket guidede turer for hele mai og juni. Det er helt utrolig. Og jeg har fått en administrasjonsassistent i Hedvig Anvik, som er helt fantastisk, roser Romberg.
En ekstra assistent kommer godt med, for interessen rundt museet har eksplodert siden Familen Nerdrum gikk sin seiersgang på norske TV-skjermer i romjula og inn i januar.
– Telefonen står ikke stille. Folk ringer til dels for de merkeligste ting. En som ringte var veldig nysgjerrig på blånyansen på rommet der Öde satt og spilte piano. For han skulle bygge nytt kjøkken, og ville ha akkurat den blånyansen. Han ville vite om jeg hadde fargekoden. Den type henvendelser kommer stadig.
– Eller folk som har oppdaget en statue i kjelleren sin, eller noe som har ligget på loftet, og tenker at det sikkert er Nerdrum. Så tenker de å komme inn her og at vi skal gi dem en pris og stemple. Men vi er et museum, vi er ikke gallerister, sier Romberg.

Billettene revet bort
Til åpningsdagen 10. april er alle de 300 billettene som var lagt ut revet bort for lengst. Museet er åpent mellom klokka 11 og 20, og dermed kan det selvsagt skje at 300 mennesker kommer i løpet av de første par timene - og resten av dagen ligger der som et blankt lerret…
– Det er egentlig utsolgt, sier Romberg.
– Noen vil nok prøve seg, for vanlig åpningsdag er mellom 11 til 20 og det er mulig å komme hele dagen. Men vi skal skape innhold, ha diktopplesning, litt musikk og noen glass må vi jo servere folk.
– Så dere kan klare enda mer enn 300 mennesker?
– Jeg tror nok de fleste kommer klokka 11. Folk tenker nok at dette er en vernissage (en åpning for spesielt inviterte gjester), men egentlig er det bare en vanlig åpningsdag. Men vi klarer ikke noe særlig mer enn 300 mennesker.
– Er det én ting du er mer stresset for enn noe annet?
– Bare det å henge opp bilder tar ekstremt lang tid. De skal i vater, og de er tunge. Men bare vi kommer oss gjennom åpningsdagen kommer jeg til å sove veldig godt, smiler Romberg.
