Besøksrekord etter «tidenes investering»

Besøksrekord etter «tidenes investering»

På enkeltdager kokte det sånn at traktoren måtte ut på åkeren og lage flere parkeringsplasser. Foldvik Familiepark leverte besøksrekord i 2023 - til tross for uvanlig mange regnværsdager i juli. 

Image00021
Investeringen med vannskliene i "Fjøset" kostet over 15 millioner kroner. Arve Kern, Foldvik Familiepark

Antall besøk for inneværende sesong endte på 91 000 - en økning på rundt åtte prosent fra den tidligere bestenoteringen fra 2022. 

– Hvem hadde sett for seg vestlandsvær i fellesferien og store deler av august? Været tatt i betraktning er vi storfornøyde med å ha satt besøksrekord likevel, sier Helene og Sigmund Foldvik. 

De to driver parken sammen og gjorde tunge investeringer i forkant av årets sommer, gjennom å utvide badelandet med attraksjonen «Fjøset» - et svært klatrestativ bestående av fem ulike vannsklier. I tillegg åpnet de tre mindre vannsklier for de mindre barna.

Bare den nyvinningen kostet over 15 millioner kroner. Likevel forventer ekteparet nok et år med overskudd når regnskapstallene er klare utpå høsten. 

Image00001
På den best besøkte dagen i sommer var 4468 gjester innenfor portene.

I 2022 var overskuddet på i overkant av fem millioner kroner. 

– Vi er ganske sikre på at det blir et overskudd i år også, og det er vi naturligvis glade for. Da får familieparken bidratt til kommunen over skatteseddelen, nedbetalt litt lån og mulighet til å gjøre nye investeringer. Det er det viktigste med overskuddet. For vi er ikke en bedrift som tar ut utbytte eller flytter til Sveits, sier Helene Foldvik. 

Jeg sto midt ute blant gjester, men det kom noen tårer.

— Helene Foldvik

– Hvordan er dere fornøyde med investeringen i plaskeland?

– Vi er kjempefornøyde. Den dagen vi åpnet hadde vi ventet på driftstillatelsen fra Statens jernbanetilsyn (som fører tilsynet med landets fornøyelsesparker). Så ringte telefonen halv tre på ettermiddagen med grønt lys. Jeg sa til Sigmund at han kunne testkjøre, og han ba meg annonsere over parken at vannskliene åpnet om et kvarter. 

– Det samlet seg enormt med unger foran sperrebåndene, og Sigmund begynte å testkjøre én etter én. Hver gang han kom ned sklia brøt det ut full jubel og applaus. Da vi fjernet sperrebåndene… jeg sto midt ute blant gjester, men det kom noen tårer. Nå kaller vi det bare «Fuglefjellet», for det myldrer av unger der, sier Helene. 

Plaskeland
Da sperrebåndet ble fjernet ble det kaos på åpningsdagen av plaskeland.

Vannet i plaskeland holder 30 grader, og det har kommet godt med i en sommer som værmessig har levert under pari over store deler av landet. I Oslo regnet det for eksempel 69 prosent mer enn normalt i juli. 

Foldvik Familiepark fikk kjenne på de ekstreme utslagene været gir på besøkstallene. Den ene uka i toppsesongen i juli var det bare to godværsdager - og da ble det til gjengjeld ekstreme tilstander besøksmessig. 

– Vi greide ikke å hente inn det tapte på de to godværsdagene. Men vi fikk definitivt stresstestet kapasiteten vår da godværet kom. På toppdagen hadde vi 4468 gjester, mot 2900 i fjor, sier de. 

– Den dagen drev traktoren og klippet ned havren på åkeren for å få nok parkering. Vi måtte til og med bruke eselinnhegningen for å få plass til alle, og der lå det jo en del av det noen av barna mente måtte være gruffalobæsj, ler Helene. 

Image00019
Foto: Arve Kern, Foldvik Familiepark

Været var betydelig mer stabilt, i positiv forstand, da Helene og Sigmund unnet seg en ferie på Kreta i uka som var. Der har de ladet batteriene før planleggingen av 2024 starter - for selv med et nytt badeanlegg ser de allerede noen klare forbedringspunkter. 

– Det vil bli fornyelse neste år, men ikke i samme størrelsesorden som i år. Vi skal til USA i november på en messe for fornøyelsesparker, og da kan vi fort komme over attraksjoner for barna som kan være neste års nyheter. Det trenger ikke nødvendigvis være store investeringer som krever masse arbeid og planlegging. For eksempel er en av de mest populære attraksjonene for barn under fire år en delvis nedgravd traktor, sier Sigmund. 

Image00003
I 2024 skal det bli økt kapasitet på serveringstilbudet - og også oppholdssteder under tak.

I tillegg har de tenkt å øke kapasiteten på serveringstilbudet. 

– Vi vet at vi blant annet må investere i å utvide kiosk- og serveringskapasiteten. Vi kommer også til å investere litt med tanke på dyr, og utvide områdene litt, selv om de ikke er fylt med aktiviteter. I tillegg må vi ha et sted hvor folk kan søke inn under tak hvis det regner, eller om det er veldig sterk sol, sier han. 

– Vi kommer til å fortsette med å utvikle oss og lage et stadig større tilbud. Så får det være opp til gjestene å bestemme hvor det skal ende. Vi er avhengige av besøk og å bli brukt for å kunne utvikle oss videre, sier Helene Foldvik.