Her får næringslivet i Larvik hjelp til å lykkes
Elisabeth Reffhaug (54) var selv gründer i eget selskap i 11 år. Nå hjelper hun andre å lykkes i sin rolle som daglig leder for «huset for nyskaping» i Larvik - som har bidratt til flere suksesshistorier siden oppstarten for seks år siden.
– Jeg ELSKER Colab-summingen her! Akkurat sånn skal det være, sier Reffhaug til de rundt 40 menneskene som sitter foran henne.
Dagen er tirsdag, datoen er 19. mars. For aller første gang er gründerhuset i Larvik vertskap for et såkalt investortreff. Her møtes mennesker med en idé og et prosjekt de brenner for - og potensielle investorer som kan la seg overbevise til å bli med på laget.
Bak arrangementet står Vestfold Investornettverk - som er et samarbeidsprosjekt mellom Colab og de andre gründerhusene i Vestfold.
– Vi må ha flere gründere i byen! Det er de som er stjernene i byen. Ikke de som spiller på fotballaget, sier innleder Kjetil Idås - kanskje uvitende om at Larviks beste fotballag for tiden holder til på nivå fire i norsk fotball.
Møteplassen betyr alt
En av gründerne som presenterer prosjektet sitt denne kvelden er Anne Melsom Bjerke. Hun er tobarnsmamma fra Tønsberg, og jobber til daglig 100 prosent i et techselskap i Sandefjord. Men det er ikke derfor hun er her:
Bjerke har i tillegg startet bedriften Little Feather - der produktet de skal selge er en digital «milepælsbok» for småbarnsforeldre. Her kan man legge inn små og store begivenheter når de skjer, og dele med familie og venner.
– Jeg skal gi dere tre grunner til å investere i oss og merkevaren. I år to går vi i null. I år tre starter vi aktiv utbyttepolicy. I år fire går vi 13 millioner i overskudd, sier hun til de frammøtte.
Når hun noen uker senere forteller om erfaringene fra kvelden på Colab, og om betydningen av kompetanse og støtte i ryggen når man starter for seg selv - er Bjerke full av lovord.
– Det betyr virkelig alt å ha en felles møteplass. Vestfold er et kult gründerfylke. Det skjer mye spennende, og mange jobber for at gründere skal lykkes. Og det merkes, sier hun.
– Hvordan er slike samlinger på Colab for en i din situasjon?
– Det betyr kjempemye. Selvfølgelig er det bra å kunne ha en plattform å vise seg fram på, men det handler også om det sosiale og om å møte andre gründere. Det er fint for oss å se andre, høre mer om deres prosjekt, og lære av hverandre. Det merkes at det er engasjerte mennesker som jobber på disse gründerhusene. Det er dyktige, faglig sterke og engasjerte mennesker. Når du møter inspirerende mennesker som vil deg godt, blir du inspirert og vil andre godt igjen. Det blir en god spiral, sier hun.
Mange av tilbudene er gratis
For det kan være beintøft å starte for seg selv. Ikke minst kan det være overveldende for «vanlige» mennesker å navigere i mylderet av aktører og tilbud som finnes der ute, sette seg inn i regnskap og opprette kontakt med potensielle investorer. For å nevne noe.
Det er her Colab i Larvik - og Elisabeth Reffhaug - kommer inn i bildet.
– Jeg synes også det var ganske overveldende. Hvor skal man begynne, liksom. Men etter hvert som jeg skjønte hvilke verktøy som finnes der ute tenkte jeg «fy søren, dette må jeg fortelle om! Vet folk egentlig om dette?», sier hun.
1000 KVADRATMETER: Elisabeth Reffhaug råder over totalt 29 kontorplasser - både drop-in og faste - i gründerhuset i Kongegata.
For eksempel er flere av hjelpetiltakene helt gratis - som for eksempel Colab-partneren START i Vestfold. Dette er et gratis, fylkeskommunalt tilbud til alle Vestfold-baserte nyetablerere.
– Jeg sier det samme til alle jeg snakker med, som har en idé om å starte for seg selv: registrer dere i START i Vestfold. Da er dere inne i systemet. Dere får invitasjon til alle kursene - introkurs og krasjkurs om hvordan starte for deg selv. Det er også to fysiske kurs på Colab i løpet av året. Og alt dette er gratis, sier Reffhaug.
Hun trekker også fram det såkalte inkubatorprogrammet - som hun selv trodde handlet om astma første gang hun hørte ordet - men som i realiteten er et omfattende program med ni samlinger for nyetablerere.
– Da er det kurs over seks uker, med fysiske og digitale møter. I tillegg får man tre halvtimer med én-til-én-veiledning. Og dette er kostnadsfritt for dem som ønsker å melde seg på. Colab sitter i prosjektgruppa til dette programmet, sier Reffhaug.
Om minner om:
– Ideen er bare en liten del av det å bli gründer. Økonomien, markedsføringen, forretningsmodelleringen og så videre - det er veldig bra å få hjelp og bistand til det. Er du registrert i START får du tilgang til en stor kunnskapsbase.
Motvirker dyster statistikk
Reffhaug sier mange nyoppstartede bedrifter kommer seg greit gjennom det første året, så blir det litt tøffere etter år to, før litt for mange møter veggen etter fem. Åtte av ti forsvinner etter ganske kort tid.
– Men statistikken blir bedre når man knytter seg opp mot et gründerhus. For da er man ikke alene. Det er mye du kan løse med samtale, dialog og aktiviteter, sier hun.
Colab har eksistert siden 2016, er til for oppstartsbedrifter, frilansere og for etablert næringsliv - og flyttet inn i sine nåværende og romslige lokaler for ganske nøyaktig ett år siden. Her leier man også ut møterom og arrangementslokaler.
1. april 2023 var næringsminister Jan Christian Vestre på plass og klippet snora for «Colab 4.0».
– Det er fantastisk fint her. Det er lyst, åpent og lukter nytt. Her er det lagt til rette for fellesskap, idéutveksling, samarbeid, samskaping, at folk henger sammen og har det hyggelig sammen, sa Vestre.
Suksesshistorier
Og når engasjerte mennesker møtes jevnlig oppstår gjerne samarbeid og fellesskap. Lokalavisa Østlands-Posten fortalte nylig om hvordan Hungry Heart-driver Oda Brandsæter Karlsen kom i dialog med gårdeier og eiendomsutvikler Christian Hestenes - etter et møte på Colab.
– Det som raskt spilte seg opp da vi møtte Christian første gang var: «Hva gøy kan vi sammen gjøre for Larvik». Det var slik det begynte. Etter hvert så vi mulighetene Torget ga oss, sa Brandsæter Karlsen til ØP.
Suksesshistorien om Åkerkvinnene - som i fjor vant bedriftsutviklingsprisen til Innovasjon Norge - er et annet eksempel der Larvik kommune, Colab og samarbeidspartner Gründernettverket trakk i trådene.
– Det beste med denne jobben er å få jobbe med innovasjon og utvikling. Det er kjempespennende. Og at jeg får gjøre det i og for Larvik motiverer meg voldsomt, sier Reffhaug.