Larvik-restaurant med knallanmeldelse i internasjonalt matmagasin

Larvik-restaurant med knallanmeldelse i internasjonalt matmagasin

Med et opplag på rundt 150 000 er Falstaff det største vin- og matmagasinet i det tyskspråklige Europa. Nå har magasinet kommet med en restaurantguide for Norge - der Larvik-restauranten Attrå plasserer seg i tetsjiktet og belønnes med tre av fire gafler.

– Dette er veldig, veldig kult. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde fått det med meg før jeg fikk en melding av en kompis, som gratulerte med god vurdering. Da klikket jeg meg inn og tenkte «herlighet»! Vi er utrolig stolte både over å komme med på lista, men også over å havne så høyt oppe, sier Attrå-driver Henrik Falkensten.

Henrik Falkensten Og Ola Kinserdal 18
Siden åpningen i november i fjor har Attrå skapt seg et navn langt utenfor Larvik-distriktet.

– Attrå er en komet

Sammen med meddriver og kjøkkensjef Ola Kinserdal åpnet han restauranten i november i fjor, med «folkelig gourmet» som konsept. Nå er de altså blitt lagt merke til godt utenfor Larviks grenser.

– Det er veldig kult at det ikke bare er de største byene som er representert på lista, men at de har fått øynene opp for spisesteder andre steder også. Vi har hatt en ambisjon om å være folkelig gourmetbrasseri, og da er det en gledelig overraskelse at vi er rangert så høyt, sier han.

Kamskjellretten med en delikat XO (saus) går inn i historiebøkene. Mesterlig utførelse, der rekeskallsmaken ikke forsvant. Høy råvarekvalitet. Ene og alene verdt togturen fra Oslo til Larvik. 

— Mattester fra Falstaff

Flere hundre norske spisesteder er blitt vurdert i den første runden, før 130 av dem til slutt har nådd opp i rangeringen. Av disse har kun sju spisesteder fått fire av fire gafler, og 25 spisesteder tre av fire.

Henrik Falkensten Og Ola Kinserdal 14
På fotografens oppfordring - og i disse EM-tider - tillater Attrå-driverne Henrik Falkensten og Ola Kinserdal seg en liten feiring over omtalen i det store, europeiske magasinet.

Med sine tre gafler er Attrå med andre ord vurdert å være blant landets 32 beste - på en delt 8. plass.

– Attrå er en komet, og dette er fantastisk å se. Jeg kjenner fagfolkene som står bak, i hvert fall Henrik (Falkensten), og må si at dette er vel fortjent. Han har jobbet hardt i mange år, sier Arne Sørvig i Norsk Gastronomi.

Stiftelsen driver ikke selv med anmelderi, men er arrangør av kokkekonkurranser og fokuserer på talentutvikling av kokker. Sørvig har like fullt hjulpet til i koordineringen av den omfattende kartleggingen av norske spisesteder.

Arne Sørvig Foto Morten Holt
Daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig. Foto: Morten Holt
Her er hele norgesguiden til Falstaff

Og han mottok en glødende tilbakemelding fra en av testerne til Falstaff, som besøkte Attrå.

«Kamskjellretten med en delikat XO (saus) går inn i historiebøkene. Mesterlig utførelse, der rekeskallsmaken ikke forsvant. Høy råvarekvalitet, kunne vært servert på Hot Shop (restaurant i Oslo). Ene og alene verdt togturen fra Oslo til Larvik.» 

Tveegget sverd

Sørvig er imponert over hva Attrå har fått til på kort tid.

– De er relativt nystartet, og så har ikke Larvik vært assosiert nevneverdig med gastronomi tidligere. Når man starter et så ambisiøst prosjekt er det alltid spennende å se hvordan nærmiljøet mottar en sånn type tenkning rundt en restaurant, og i hvilken grad verden rundt oppdager at det har kommet en restaurantperle. Det er mange som ikke vet om Attrå. Men da testerne kom dit, var det «wow», sier Sørvig.

Hva er Falstaff?

Falstaff er det største forlaget innen kulinariske publikasjoner i Østerrike, Tyskland og Sveits, med over 82 000 faste abonnenter, og tilbyr flere gastronomiguider og annet digitalt innhold.

Norge er det trettende landet som nå får sin egen guide i Falstaffs univers. En av forlagets spesialiteter er å tilby pålitelig restaurant-, vin- og hotellkritikk, samt redaksjonelt kulinarisk innhold fra landene de dekker med sine lister.

Den norske listen blir del av Falstaff Nordic Restaurant Guide. Norge er også landet med høyest antall restauranter i førsteutgaven. Guidene bygger på kriteriene mat, service, drikke og atmosfære, med vinlisten som en viktig faktor. Restaurantene tildeles en til fire gafler avhengig av poeng, og de norske restaurantene fordeler seg på følgende måte:

80–84 poeng, en gaffel:         28 norske spisesteder
85–89 poeng, to gafler:          70 norske spisesteder
90–94 poeng, tre gafler:         25 norske spisesteder
95–100 poeng, fire gafler:       7 norske spisesteder

– Hvor bra er det å få tre av fire gafler i Falstaff?

– Det er derfor jeg bruker ordet «komet», for Attrå er ikke superkjent. Men de som jobber der er veldig dyktige fagfolk, som alle i bransjen vet om. Stedet har ikke blitt vurdert i så mange bransjemedier i Norge ennå. Det å ha kritikere som vurderer restauranter er et tveegget sverd for enhver restauranteier. På en måte er det en viktig vei til synlighet, men hvis opplevelsen ikke er bra, er det ikke like hyggelig, sier han.

Sørvig opplyser at ekspertjuryen består av 16 Falstaff-testere med stor innsikt i måltidsopplevelser. De har delt sine vurderinger av restaurantbesøk over de siste to årene. I årene som kommer vil også vurderinger fra medlemmer i Falstaff Gourmet Club vektes inn i, og kombineres med ekspertjuryens bedømming. Slik skal guiden holdes dynamisk og levende, og speile gjesteopplevelsene ved spisestedene.

Henrik Falkensten Og Ola Kinserdal 5
Falkensten sammen med daglig leder av Restauranthuset Grandkvartalet, Lilly Skow Røed.

Sørvig er overbevist om at denne typen omtale kan ha betydning for turisme og besøkstall for byene som har én eller flere restauranter inne på lista.

– Jeg vet ikke hvordan det tysktalende markedet er i Vestfold og Larvik. Men her har de et argument for å ta seg en tur til Larvik, i kombinasjon med Farris Bad og andre gode ting i byen deres. Man overnatter gjerne en natt eller to, og så er restaurantopplevelsen gjerne høydepunktet for oss som reiser med ganen som kompass.

– Man kommer kanskje på formiddagen, besøker en attraksjon, spiser på restaurant på kvelden, før man overnatter og kanskje spiser lunsj et annet sted den påfølgende dagen. Det har veldig positive ringvirkninger å komme inn i en sånn guide, for den leses av folk som har penger til å reise rundt. Larvik blir et mer attraktivt reisemål for den reisegruppen, noe som også er i tråd med norsk reiselivs økende oppmerksomhet og interesse for måltidsturismens attraksjonsverdi både for fastboende og tilreisende, sier Sørvig.

Slik beskrives Attrå i Falstaff

"Gourmet for folk flest". Vennene og kokkene Henrik Falkensten (tidligere Speilsalen) og Ola Kinserdal (tidligere Restaurant Frantzén) serverer en 3- og 5-retters meny samt en à la carte-meny i den koselige og avslappede fine dining-restauranten i kystbyen Larvik. À la carte-rettene er perfekte for deling, og stilen er fransk med et asiatisk preg.