
«Sjefslobbyisten» for historisk milliard-prosjekt skal kjempe for næringslivet i Larvik
En over 40 år gammel politisk kampsak på Vestlandet - med en kostnadsramme på over fem milliarder kroner - er i ferd med å realiseres på vakta til kvinnen som Bergens Tidende har omtalt som «sjefslobbyisten». Nå er det Larviks næringsliv som skal få nyte godt av kompetansen til Randi Humborstad (45).
– Folk virker veldig hyggelige her! Veldig imøtekommende, smilende og usnobbete. Eller det vet kanskje du som er fra Larvik? Er de mer snobbete i Sandefjord og Tønsberg?
Randi Humborstad har bøttevis av spørsmål om byen hun snart skal flytte til. Etter 15 år i Måløy i Vestland, med sine 5500 innbyggere, er hun klar for Larvik og jobben som daglig leder i Larvik næringsforening fra januar.

Det første halvåret skal hun bo alene, deretter kommer ektemannen og de to tenåringsdøtrene på 13 og 15 år.
Nøkkelperson for pretisjeprosjekt
Selv om Måløy er lite, har dimensjonen på enkelte av arbeidsoppgavene hennes som daglig leder i Måløy Vekst vært formidable. Ikke minst gigantprosjektet Stad Skipstunnel, der det politiske spillet har pågått siden 1980-tallet.
Nå er prosjektet på oppløpssida og skal ut på anbud før jul. Verdens første skipstunnel blir 2,2 kilometer lang, 50 meter høy og 36 meter bred - og den totale prislappen vil overstige fem milliarder kroner.

«Tunnelen vil redusere risikoen for skipsulykker, redusere ventetiden for skipsfart og legge til rette for mer sjøtransport av gods», heter det på hjemmesiden til Stad skipstunnel.
I styringsgruppa til prosjektet sitter altså Randi Humborstad, som beskrives som en nøkkelperson av de som har stått prosjektet nært.
– Om Randi har vært viktig? Ekstremt viktig!
Når det har sett som mørkest ut, har hun aldri gitt seg.
85 år gamle Magne Sætren, en pensjonert redningsskøyteskipper fra Måløy, roper nærmest ut ordene over telefonen som om han sto midt i en storm. Det er tross alt en værtype han har tilbrakt mye av arbeidslivet sitt i, under særdeles krevende forhold på Stadhavet. Der har han bidratt til å redde 29 liv i diverse forlis til sjøs, men også sett flere som ikke klarte seg.
– Dere får en kjempedame!
«Magne på Statten» har engasjert seg sterkt i byggingen av skipstunnelen.
– Jeg har jobbet med dette i 45 år, sier Sætren.
Og legger til:
– Uten Randi hadde vi ikke vært der vi er nå. Når det har sett som mørkest ut, har hun aldri gitt seg. Hun har en stå-på-vilje av en annen verden! Det er bare synd hun skal reise herfra!

– Men bra for Larvik?
– Dere får en kjempedame. Jeg og mange med meg er lei oss over at hun skal reise herfra, sier han.
Så hva blir «skipstunnelsaken» til Randi Humborstad her i Larvik? Med sitt brede politiske nettverk og forbindelser inn mot beslutningstakerne i Oslo - der hun blant har arrangert frokostmøter med innflytelsesrike politikere, byråkrater og journalister - virker forutsetningene å være gode for å kunne utgjøre en forskjell.
Jeg kommer fra en mannsdominert næringsstruktur, og er vant til å jobbe med et sterkt og internasjonalt rettet næringsliv.
Særlig i en tid der mange Vestfold-byer føler seg oversett i flere store saker.
– Jeg ser det har vært mye snakk om Vestfoldbanen i det siste. Jeg må ikke ha et så stort prosjekt som skipstunnelen igjen. Men jeg er ikke redd for å ta på meg den type saker, sier hun.
– Du går i krigen for sakene som er viktige?
– Jeg er ikke redd for å gå i krigen. Det er ikke det at jeg må krige for enhver pris, men som sagt er jeg ikke redd for å jobbe med de krevende sakene.

Stor pågang
Etter at det ble annonsert at hun var den nye lederen i Larvik næringsforening, har det strømmet på med henvendelser både på telefon og e-post.
– Jeg kjenner knapt halvparten, men det er både folk fra Larvik by, fra kommunen, fra næringsliv i regionen og fra Colab. Folk jeg skal samarbeide med. Nå har jeg ikke startet i jobben ennå, men jeg tar gjerne denne typen møter når jeg begynner. Det å bli kjent med næringslivet og deres ønsker er det første jeg må ta tak i, sier hun.
Hun er vant med stor takhøyde og heftige diskusjoner fra Måløy Vekst, som har fungert som et serviceselskap for sine 90 medlemsbedrifter i næringslivet. Fra å starte som eneste ansatt er hun i dag leder for tre ansatte.
I Larvik har næringsforeningen 200 medlemmer, men her blir hun igjen eneste ansatt.

– Jeg ønsker å bli kjent med aktørene som er en del av Larvik næringsforening og få tilbakemeldinger på hva de ønsker at jeg skal jobbe med, og hva Larvik næringsforening skal være. Det må ligge i bunn. Jeg kan ikke fly i alle retninger og finne på masse rart uten å snakke med næringslivet først, det må være forankret hos styret og medlemmene til næringsforeningen, sier Humborstad.
Ser på Larvik med nye øyne
Utover at ektemannen har en familietilknytning til rektor Lin Marie Holvik ved Thor Heyerdahl videregående skole, har hun ingen spesiell forankring til Larvik fra tidligere.
Det var også Holvik som tipset henne om den ledige stillingen i Larvik næringsforening.
– Vi har vært her i Larvik en del på ferie hjemme hos Lin, og liker oss godt her. Og så snakket jeg med Lin en dag, og hun sa «nå er det en kjempespennende jobb her som passer for deg», forteller Humborstad.
– Kan det være en fordel for deg at du kommer hit uten bånd til byen fra tidligere?
– Det var i hvert fall en fordel i Måløy, at jeg kom helt uten bagasje. Jeg liker å bli kjent med nye folk, og ser veldig frem til å bli bedre kjent med næringsaktører i Larvik. Jeg kommer fra en mannsdominert næringsstruktur, og er vant til å jobbe med et sterkt og internasjonalt rettet næringsliv.

– Det kan være forskjellige interesser ute i næringslivet. Som næringsselskap er det derfor spesielt viktig å skape tillit gjennom god dialog og samarbeide bredt for å få til de beste løsningene for samfunnet og næringslivet, sier hun.
Midtpunktet Larvik
– Hva er dine fremste styrker?
– Jeg vil si at jeg er en sterk nettverksbygger, omgjengelig og veldig arbeidssom. Vant til å jobbe strategisk, og vant til å drive med politisk påvirkningsarbeid. Og så er jeg veldig glad i folk og sosial. Dette høres jo nesten ut som et jobbintervju, ha-ha!
– De tre første tingene du tenker på når du hører ordet Larvik?
– Nærheten til sjøen er veldig flott. Beliggenheten rent kommunikasjonsmessig, det at Larvik ligger midt i smørøyet mellom Porsgrunn og Skien på den ene siden og Sandefjord og Tønsberg på den andre. Det betyr mange jobbmuligheter og spennende næringsmuligheter i Larvik. Og vi som kommer fra litt mer avsidesliggende steder verdsetter at det er en flyplass rett i nærheten, og at man kan ta ferje til Danmark! Larvik slår meg rett og slett som et koselig sted med spennende byutvikling, mange gode restauranter og et innovativt og variert næringsliv. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang her!
- Larvik Leverer er et samarbeidsprosjekt mellom Larvik kommune og Larvik næringsforening.