De hadde aldri vært her før: – Jeg tenkte «wow! Her må vi bare bo»

De hadde aldri vært her før: – Jeg tenkte «wow! Her må vi bare bo»

Før boligvisningen i Larvik startet sjekket familien på fem - som da var bosatt på Bekkestua i Bærum - ut nærområdet. Der og da bestemte ekteparet Rune og Marianne Burkeland-Matre seg for å følge magefølelsen og starte et nytt liv i en by de ikke hadde noen tilknytning til fra tidligere. 

– Den eldste datteren vår, Rebecca, var ni år da vi flyttet. Hun trampet i trappa og sa «jeg vil ikke». Men det endret seg raskt da vi kom hit, sier Marianne. 

Familien Burkeland Matre 2
Mor og far Burkeland-Matre falt pladask for Sukkersletta på Østre Halsen allerede før de hadde vært på visning. Her sammen med sønnene Felix (13), Oscar (10) og hunden Alvin (6). Eldstedatter Rebecca (14) var ikke til stede da bildet ble tatt.
Spørsmål om Larvik? Vi svarer deg her!

Kjente ikke Larvik fra før

Det har gått seks år siden ekteparet ble gjort oppmerksom på en boligannonse på Østre Halsen i Larvik. Med barn på fem, åtte og ni år er det ikke nødvendigvis en enkel avgjørelse å bryte opp det trygge og kjente - til fordel for noe nytt og uvisst. 

Men det tok ikke lang tid før Rebecca, Felix og Oscar var godt integrerte og varme i trøya i sine nye omgivelser. 

– Det var morsomt da vi halvannet år etterpå var på Bekkestua. På vei hjem sa barna uoppfordret: «Nå blir det deilig å komme hjem til Larvik. Det er så mye støy på Bekkestua.» He-he, det var nesten som vi hadde programmert dem, flirer Rune. 

Steinsnes
Familien ønsket å bo nær sjøen - og fant dette nabolaget på Steinsnes på Østre Halsen.
Hus med stor hage? Leilighet med sjøutsikt? Sjekk hva som er tilgjengelig i Larvik nå!

Jeg syntes det var veldig fint å komme hit, i hvert fall så nær havet, siden jeg elsker havet og bading.

— Felix (13), flyttet fra Bekkestua til Larvik

Tilbake til det første møtet med Larvik i 2018: før visningen startet tok familien seg en runde i nærområdet for å gjøre seg kjent med det som potensielt kunne bli deres nye nabolag. Der og da ble avgjørelsen i realiteten tatt. 

– Jeg tenkte «wow! Her må vi bare bo», sier Marianne om førsteinntrykket av Sukkersletta, som ligger noen steinkast unna huset. 

– Og da visningen var ferdig gikk vi bort på Oterøya like i nærheten. Vi så på hverandre og sa at «det huset må vi bare ha! Vi må bare by på!». Vi hadde aldri vært her ute en gang, og visste ikke hva Østre Halsen var. 

Oterøya Drone
Oterøya Drone 2
Rune Og Marianne Burkeland Matre
Aarstens Vei

IDYLLISK: Oterøya på Østre Halsen er et populært friluftsområde for lokalbefolkningen. 

Mens Marianne er Oslo-jente, har Rune bakgrunn fra Bergen og somrene i Arendal. Han fikk sørlandsfølelsen da han kjørte gjennom de intime gatene på Steinsnes på Østre Halsen. 

– En august ettermiddag, med strålende sol og varmt vær, føles det veldig som Sørlandet å komme hit. Det jeg savnet da vi bodde i byen, med tanke på at jeg er oppvokst på Sørlandet og kysten der, har vi fått her, sier han. 

Mer tid til fritid og familie

I likhet med kona Marianne jobber han som fastlege i Larvik, med arbeidsplass på Torget Medisinske Senter i sentrum. Avstanden inn er fire kilometer, og for mennesker som er vant med rushtrafikken fra områdene rundt hovedstaden, ble det en behagelig overgang til mindre kø og mindre stress. 

Familien Burkeland Matre 4
Mor og far Burkeland-Matre lovet ungene mer familietid da de flyttet i 2018.
Meglerne: Våre ti beste grunner til å velge Larvik

Og mor og far hadde også et tydelig løfte til ungene da de flyttet fra Bekkestua til Larvik: 

– Vi sa at vi kom til å jobbe mindre og få mer tid som familie. Og så lovet vi dem at vi skulle kjøpe oss båt! Det hjalp. Vi tenkte vi måtte selge det inn litt, sier Marianne og ler. 

Mellomstemann i søskenflokken - Felix (13) - bekrefter at foreldrene har holdt ord: 

– Det er blitt mye mer tid, det har det. Jeg syntes det var veldig fint å komme hit, i hvert fall så nær havet, siden jeg elsker havet og bading, sier Felix. 

– Det er et annet tempo her, rett og slett. Og det var det vi ønsket oss. Å finne ut at barna også har lagt merke til det er fint, sier pappa Rune. 

Felix Og Hund
I januar adopterte familien hunden Alvin (6) - som er en blanding av Kongepuddel og Golden retriever.
Larvik er en av få norske byer med direkte havutsikt - ut i horisonten. Hva gjør utsikt med oss som mennesker?

Kjørte helårsbading

Kanskje var det i begeistringen over sjølufta at flere medlemmer av familien kjørte helårsbading det første året etter at de flyttet. 

– Vi bestemte oss for å bade minst én gang hver eneste måned. Vi badet på julaften, i januar, på Halloween, sier Marianne. 

– Jeg elsker Larvik. Det behagelige tempoet her, menneskene, nærheten til naturen og havet… egentlig bare hele stemningen.

— Marianne Burkeland-Matre, tilflytter

Nå er det kun familiens siste medlem fra januar i år-  den ferdigoppdratte hunden Alvin (6) - som holder vinterbadingtradisjonen ved like. Alvin flyttet inn samtidig med at familien kom hjem igjen til Østre Halsen etter et års eventyr på New Zealand. 

Rune og Marianne legger ikke skjul på at de nok er over snittet eventyrlystne. 

Rune Og Marianne Burkeland Matre (1)
Rune og Marianne Burkeland-Matre jobber begge som fastleger i Larvik.

– Det var et opphold vi hadde planlagt og tenkt på før vi flyttet fra Bekkestua. Men vi måtte vente til vi hadde flyttet og barna hadde slått rot før vi reiste. Det å være et år i utlandet, oppleve en annen kultur og få barna til å lære engelsk skikkelig var veldig moro. New Zealand var en fantastisk opplevelse, men man kommer ikke lenger unna Norge, så vi kunne ikke blitt boende, forklarer de. 

Har slått rot

For selv om ekteparet mistenker at noen kanskje oppfatter dem som rastløse, er de trygge på at de ønsker å bli boende i Larvik i lang tid framover. 

– Jeg elsker Larvik, fastslår Marianne. 

Hølen
Familien har båtplass på Hølen, bare et par hundre meter fra boligen.

Og legger til: 

– Det behagelige tempoet her, menneskene, nærheten til naturen og havet… egentlig bare hele stemningen. Jeg liker det veldig godt. 

Rune deler båtplass med en kamerat i Hølen båthavn, bare et par hundre meter fra boligen.

– Å drive rundt i Viksfjord, finne et sted der det er le og ledig… det er veldig fint. Vi har også kjørt ut til Svenner noen ganger, og har planer om noen hengekøyeturer til sommeren, sier han.