
Denne skyssen til barnehagen får du nesten bare i Larvik
Etter 15 år i Oslo har Stian M. Baklie (39) og familien flyttet hjem til Larvik. Det har åpnet noen uvanlige - men desto mer lystbetonte - muligheter. For eksempel å kjøre datteren til barnehagen i golfbil, spille ni hull på banen og deretter dra på jobb.
– Hva er poenget med å jobbe 15 timer om dagen hvis det eneste inntekten går til er å betjene lånet på den lille fuglekassa du har på vestkanten? Kom hit og få «bløtkakehus», to mål med tomt og så kan du heller pendle til Oslo innimellom, gliser Stian M. Baklie.
Som eiendomsmegler er han vant til å selge seg inn, men i dette tilfellet har han førstehånds kjennskap til tematikken: fra 1. januar jobber han ikke lenger bare med Oslo som nedslagsfelt, men også med Larvik som et kjerneområde.

Fra timer til minutter
Det innebærer at Nordvik-megleren typisk reiser inn til Oslo på søndag morgen, gjennomfører visninger utover formiddagen og blir i Oslo til mandag, hvor han gjennomfører runde to med visninger. Deretter gjennomfører han budrundene hjemmefra i Larvik, før resten av arbeidsuka brukes på Larvik-markedet.
– Jeg vet ikke hvordan dette blir, men det føles veldig bra. Logistikkmessig var det veldig mulig å få til. Larvik går litt tregere, Oslo litt raskere, jeg har mindre å gjøre i Oslo og får kanskje mer å gjøre i Larvik, så det blir en fin balanse, sier Baklie.
Balanse i hverdagen er også et stikkord for mange småbarnsfamilier som bosetter seg i Larvik. Sammen med samboer Pauline og barna Hanna (5) og Herman (1/2) bor Baklie i et hus på Lillejordet, eller et «sjujernslag fra hull 3 på golfbanen», slik han selv uttrykker det.
Vi kunne nok funnet vårt miljø i Oslo også, men man kan ikke gi ungene den samme friheten som du kan her.
Pauline har byttet ut timeslang pendlervei til lærerjobben i Oslo med gangavstand til lærerjobben på Jordet skole i Larvik, og på vår- og sommerstid har datteren Hanna en kulere barnehagetransport enn mange andre - når hun tar plass ved siden av pappa Stian i golfbilen.

– Noe av det første jeg gjorde da vi flyttet til Larvik var å kjøpe en egen golfbil. Jeg og Hanna kjører bakveien, på en grusvei, gjennom golfbanen og bort til barnehagen «Gøy på landet». Den ligger helt innerst på golfbanen. Etter levering spiller jeg gjerne ni hull på vei hjem i golfbilen, før jeg parkerer og drar på jobb, sier Baklie.
– Hele den greia, hvor jeg kan eksponere barna mine for det jeg opplever som veldig sunne steder å være i oppveksten, og få dem mer involvert på et tidligere tidspunkt enn i Oslo der logistikken er mye mer vanskelig - det er en av de store fordelene med å bo her.

«Larviks mest underkommuniserte fortrinn», er golfbanen i Larvik blitt kalt. Tidligere måtte Baklie sette seg på bussen til innendørshallen på Fornebu, eller gå tidlig fra jobb for å unngå rushtrafikken ut til Miklagard på Kløfta. Nå kan han se ut til hull 3 fra stuevinduet.
– Om du flytter hit på grunn av golfbanen er jeg usikker på, men at det er en av mange fordeler med Larvik er helt sikkert. Vi har et av Norges beste golfanlegg her i Larvik, som ligger veldig enkelt tilgjengelig og med supre overnattingsmuligheter. For totalpakka er det veldig positivt, sier han.
Alt endret seg med barn
Baklie anslår at rundt 90 prosent av hans nærmeste venner har flyttet hjem igjen til Larvik, med unntak av et par «karrierehaier som har satt seg i kverna og én som lever Løkka-livet».
Hvis vi tenker på unge voksne som er vant med tilbudene som finnes i Oslo, så begynner det å bli en del her i byen som tilfredsstiller de behovene
Gamechangeren for mange skjer i det øyeblikket de får egne barn - og på akkurat det stadiet ser han få steder som kan konkurrere med Larvik.
– Vi kunne nok funnet vårt miljø i Oslo også, men man kan ikke gi ungene den samme friheten som du kan her. Vi som er vokst opp her er vant med tryggheten, det sosiale miljøet og grunnlaget det legger i oppveksten. Jeg selger inn Larvik for harde livet til alle jeg vet om som tenker på å å flytte ut av byen i Oslo, også til folk som ikke er herfra. «Har du vurdert Larvik, vet du hva byen har?», liksom. For det er så sykt mye bra.
– Hva er «pitchen» din når du forsøker å selge inn?
– For meg er Larvik en ekstremt effektiv by, med alt jeg trenger for å tilfredsstille våre behov. Det er veldig tidsbesparende å bo her, som frigjør mye tid til andre ting man ønsker å prioritere. 30 minutter hver vei til jobben er blitt til to minutter nå for Pauline. Skoler og barnehager litt rett utenfor døra. Eller du kan ta sommeren her, for eksempel. Uansett hvor du befinner deg er det maks fem minutter til et badested. Til sammenligning er det et evig kaos og planleggingsprosjekt om du skal til Huk eller et annet badested i Oslo. Jeg ble så utrolig lei av det da vi bodde der, sier Baklie.

Urbane tilbud i Larvik
Avgjørelsen om å flytte ble tatt i covid-året 2020, da de kjøpte et hus på prospekt med ferdigstillelse i 2022. 140 kvadrat fordelt over to plan, med fire soverom og to bad. Og tilnærmet vedlikeholdsfritt, som føyer seg inn i rekka over tidsbesparende gevinster etter flyttingen.
– Dere var i selskap med mange andre som ønsket å flytte ut av Oslo under covid. Kan vi oppleve lignende tilstander igjen med det pressede boligmarkedet i hovedstaden?
– Det kan jeg se for meg. Det er så stort etterslep i boligutbyggingen i Oslo, og nybyggprosjekter som har stoppet opp, at etterslepet trolig vil være der i 10-20 år. Under covid var det flere som flyttet ut av Oslo enn som flyttet inn, og så har vi sett at en del av dem har angret i ettertid. Men for Larviks del, hvis vi tenker på unge voksne som er vant med tilbudene som finnes i Oslo, så begynner det å bli en del her i byen som tilfredsstiller de behovene, mener Baklie.

– Jeg ser at både samboeren og flere av våre venner som har flyttet fra Oslo er flinke til å bruke torget med Hungry Heart, for eksempel. Hvis du har tilgang på jobber og i tillegg kan få litt av den urbane pulsen, så kan det føre med seg mye bra. De liker å kunne få seg en latte macchiato med havre og en dæsj karamell i Larvik også, flirer Baklie.